Μπεκατώρου: «Ένιωθα ντροπιασμένη, είχα χάσει την εκτίμηση προς τον εαυτό μου»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021, 17:48
Μπεκατώρου: «Ένιωθα ντροπιασμένη, είχα χάσει την εκτίμηση προς τον εαυτό μου»

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία αναφέρθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας στην Ισπανία, εξηγώντας μεταξύ άλλων τον λόγο που αποφάσισε να μιλήσει τώρα δημοσίως.

«Είχαμε πόλεμο από την ομοσπονδία. Mας είχαν εκφοβίσει. Μου είχαν επιτεθεί, μου έλεγαν ότι είμαι ένα τίποτα και δεν θα φέρω καμία διάκριση. Ένας εκ των παραγόντων ήταν πιο φιλικός και σε αυτόν είχαμε στρέψει όλες μας τις ελπίδες. Μέχρι τότε νομίζαμε πως ήταν με το μέρος μας. Δεν ήταν κακοπροαίρετος. Ήταν πιο φιλικός και μίλαγε για εμάς με τον πρόεδρο.

Όταν ήταν σε εκείνη την αποστολή μαζί μας ήμασταν πιο ανακουφισμένες με την Αιμιλία Τσουλφά. Ήμουν η πιο μικρή της ομάδας. Την τελευταία μέρα γιορτάσαμε όλοι μαζί και επιστρέψαμε ανά δύο. Εγώ ήμουν με τον συγκεκριμένο παράγοντα. Γύρισε, με φίλησε και πάγωσα. Απομακρύνθηκα από κοντά του. Αλλάξαμε πεζοδρόμιο και πήγαμε προς το ξενοδοχείο. Στο ασανσέρ μού είπε να πάω στο δωμάτιό του και του είπα καληνύχτα. Μου λέει, έλα δυο λεπτά τώρα, φοβάσαι; Του είπα, δεν φοβάμαι, και πήγα», ανέφερε αρχικά η Ολυμπιονίκης στην εκπομπή «Live News» του MEGA και συνέχισε:

«Όταν μπήκα μέσα, απλώς μιλούσαμε για τους αγώνες και ερχόταν να με πλησιάσει περισσότερο. Απομακρυνόμουν. Άρχισε να με ακουμπάει, ήθελε να με ρίξει στο κρεβάτι και προσπάθησα να του δείξω πως δεν υπάρχει επιθυμία και συναίνεση. Προσπαθούσε να με βγάλει τρελή. Σηκώθηκα να φύγω και μου λέει, πού πας τώρα; 

Όταν κάποια στιγμή ήταν πάνω μου, του λέω "δεν καταλαβαίνεις ότι δεν θέλω;". Προσπάθησα να αντιδράσω και ήθελα να τον σπάσω στο ξύλο, αλλά ήταν μεγάλο κεφάλι στην Ομοσπονδία. Όταν τελείωσε, συνειδητοποίησα πως με είχε βιάσει. Και τελικά είχα γίνει θύμα. Έφυγα γρήγορα και ανέβηκα στο δωμάτιό μου. Ένιωθα ντροπιασμένη και πολύ θυμωμένη με τον εαυτό μου. Ο σύντροφος μου τότε ήθελε να πάει να τσακωθεί. Δεν τον άφησα επειδή ήταν και αυτός αθλητής. Ένιωθα εγκλωβισμένη.

Ο παράγοντας αποφάσισε κάποια στιγμή να επικοινωνήσει μαζί μου έπειτα από δύο εβδομάδες, αλλά δεν ήθελα να τον συναντήσω. Τελικά συναντηθήκαμε σε δημόσιο χώρο, στην παραλιακή, και μόλις μπήκα στο αυτοκίνητο τού είπα "πώς μπόρεσες να το κάνει αυτό;". Ο γιος του ήταν ένα χρόνο μικρότερός μου.

Του είπα: "Φαντάζεσαι να το είχαν κάνει στο παιδί σου;" Ήταν σαν πατέρας μου. Δεν ήταν συζήτηση, προσπαθούσε να με ηρεμήσει και του είπα πως δεν θέλω να με ξαναενοχλήσει ποτέ. Τον απείλησα πως αν με πλησιάσει πάλι, θα τον καταγγείλω. Η στάση μου άλλαξε όπως και η ζωή μου για πάντα. Τη στιγμή του βιασμού στην Ισπανία έχασα ό,τι εκτίμηση είχα για τον εαυτό μου. Δεν τον κατήγγειλα αμέσως και μετά ένιωθα εγκλωβισμένη. Ένιωθα μεγάλο βάρος της ευθύνης και δεν ήθελα να καταστρέψω το όνειρο το δικό μου και της Αιμιλίας.

Η συμπεριφορά μου ήταν επιθετική και αλλοπρόσαλλη, και έπρεπε να προσέξω τον εαυτό μου. Όταν άρχισε να αλλάζει η συμπεριφορά μου προς τον παράγοντα, αντιδρούσε αρνητικά απέναντί μου και με απαξίωνε. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν είχαμε βοήθεια, αλλά πόλεμο. Πολλοί με είχαν προειδοποιήσει πως μπορεί να με σαμποτάρουν. Υπήρχαν στημένοι αγώνες, είχα ενημερώσει την ΕΟΕ, αλλά ποτέ δεν δικαιώθηκα. Ξαφνικά εξαφανίζονταν επιτροπές και έγγραφα.

Όλοι οι άνθρωποι γύρω από την Ομοσπονδία είναι μια κλίκα. Δεν ήθελα να έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Τότε, δεν ήμουν παντρεμένη. Όταν το μοιράστηκα μαζί του, του προκάλεσε δυσφορία. Δεν υπήρχε μάρτυρας. Μου έλεγε, πώς θα το αποδείξεις και αν δεν υπάρχει μάρτυρας μπορεί να του κάνω καταγγελία και συκοφαντική δυσφήμιση. Ήμουν εγκλωβισμένη και ένιωθα αγανάκτηση, και πάλι έπρεπε να το θάψω.

Στα χρόνια που πέρασαν το εμπιστεύτηκα σε φίλους, συναθλητές και στον ψυχολόγο μου. Έκανα απόπειρες να το πω, αλλά λόγω αθλητισμού σκεφτόμουν το ίδιο. Είχα δεχθεί κακοποίηση σεξουαλική, λεκτική. Μια κατάχρηση εξουσίας. Τα κατέθεσα και πλέον είμαι ήσυχη και ελπίζω να πάρουν όλα τον δρόμο τους. Θα εξυγιάνει τον αθλητισμό και την ιστιοπλοΐα. Μετά την καταγγελία πέρασε λίγος καιρός και μου λέει ένας γονιός: "Ξέρεις τον τάδε;", Ήταν ο βιαστής μου και μου λέει "Ξέρεις αυτόν που την πέφτει σε 15χρονα;" Ηθικά αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ελεύθερος χωρίς συνέπεια.

Ένα σχόλιο στο ίντερνετ είδε η Εβίτα από το Marie Claire και με πήρε τηλέφωνο για συνέντευξη. Της εξήγησα πως λόγω των εκλογών στην ομοσπονδία θα το συνδυάσουν, αλλά ήμουν πλέον έτοιμη να μιλήσω. Δεν μπλέκουμε το φλερτ με τον βιασμό.

Καταλαβαίνω πότε κάτι σταματάει με τη θέλησή σου. Άλλο είναι ο έρωτας και άλλο να στο επιβάλει κάποιος».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021, 18:23