Μικρό καλάθι κρατούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναφορικά με το ύψος της αύξησης στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, μετά την απόφαση για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου και διατήρησης του επιδόματος για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

«Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όλες μας οι εκτιμήσεις οδηγούν σ’ ένα ποσοστό 10%» ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Γιάννης Ψυχογιός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εταιρείες, το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή εξάλειψε σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο. Ταυτόχρονα, όμως, χάθηκε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση.

Σαν αποτέλεσμα, οι εταιρείες προτείνουν να ισχύσει παλαιότερη πρόταση μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, το επίδομα θέρανσης θα πρέπει να χορηγηθεί σε όλους χωρίς κανένα εισοδηματικό ή άλλου είδους κριτήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν τόσο μεγάλη η κατανάλωση πετρελαίου, ώστε το Δημόσιο θα έφτανε να έχει μέχρι και έσοδα, τα οποία και θα χρηματοδοτούσαν τα επιδόματα θέρμανσης.

Β.Μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης