Μιχαηλίδου: Ενέργειες πρόληψης για τη θωράκιση των δομών πρόνοιας λόγω κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, 12:05
 Μιχαηλίδου: Ενέργειες πρόληψης για τη θωράκιση των δομών πρόνοιας λόγω κορωνοϊού

Σε σειρά ενεργειών πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού για τη θωράκιση των δομών πρόνοιας προβαίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, καθ' ύλην αρμόδια για τους φορείς αυτούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, ο ευαίσθητος τομέας της πρόνοιας απαιτεί αυξημένη προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων, που φιλοξενούνται στις προνοιακές δομές από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Αναλυτικότερα, οι ενέργειες αυτές αφορούν:

α) Τους εργαζόμενους γονείς ατόμων με αναπηρία

β) Τις ανοιχτές δομές πρόνοιας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ)

γ) Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών.

Εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία

Ειδικότερα, για τους εργαζομένους γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των μονάδων αυτών, θεσμοθετείται, κατόπιν έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, «άδεια ειδικού σκοπού», για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι συγκεκριμένες μονάδες, μέχρι τη 10η Απριλίου 2020, με την προϋπόθεση ότι ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ανοιχτές δομές πρόνοιας

1. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

Κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΔΗΦ και των ΚΔΑΠ-ΜεΑ για 14 ημέρες, με ημερομηνία λήξης της αναστολής την 25η Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προνοιακές δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 2. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ): Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια για την αποφυγή συνωστισμού, καθώς και για τα έκτακτα περιστατικά. Εντούτοις, κατά περίπτωση, συνιστάται η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικογενειακό περιβάλλον τους, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, άλλως η παροχή υπηρεσιών από τα ΚΗΦΗ είτε κατ' οίκον είτε εντός των δομών, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.

3. Παραρτήματα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης: Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία τους και το μη συνωστισμό στους χώρους αναμονής. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ανοιχτές δομές λειτουργούν με συγχρηματοδότηση πόρων, το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους.

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Με επιστολή της στις διοικήσεις των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ζήτησε αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τη διαμόρφωση πρωτοκόλλου για την προετοιμασία ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, την αναστολή των επισκεπτηρίων και των ομαδικών ψυχαγωγικών/αθλητικών δραστηριοτήτων σε δομές παιδικής προστασίας για 15 ημέρες, τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, καθώς και τη συχνή απολύμανση των εγκαταστάσεων των παραρτημάτων.

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του ιού στον τομέα της πρόνοιας, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Στις δομές της πρόνοιας φιλοξενούνται οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες ή χρόνια νοσήματα και επιβαρυμένο ιστορικό, που τους κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία, επεκτείνοντας την άδεια "ειδικού σκοπού", περιορίζουμε τη λειτουργία των ανοιχτών δομών στο απολύτως αναγκαίο και ενισχύουμε τη θωράκιση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να διαχειριστούμε όλοι μαζί αποτελεσματικά την παρούσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, 12:20