Δικογραφία για τέσσερα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και για ακόμα έξι αλλοδαπούς που διευκόλυναν μετανάστες να μπουν παράνομα στη χώρα μας σχηματίστηκε από τις ελληνικές αρχές.

Για την υπόθεση συνεργάστηκαν η Ε.Υ.Π., η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής και τα εγκληματολογικά εργαστήρια. «Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, της κατασκοπείας, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών τα μέλη των ΜΚΟ έδιναν πληροφορίες σε μετανάστες για να έρθουν στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, πού να συγκεντρωθούν στα τουρκικά παράλια για να περάσουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Επίσης, ενδιαφέρονταν για τις συντεταγμένες συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, ενώ ήθελαν να γνωρίζουν πόσοι επέβαιναν σε κάθε βάρκα, τι καιρό θα έχει όταν θα ξεκινούσαν από τα τουρκικά παράλια και το ακριβές σημείο όπου θα αποβιβάζονταν. Τραβούσαν φωτογραφίες μέσα από τις βάρκες των ατόμων που επέβαιναν και όταν έφταναν στα ελληνικά νησιά, πιθανότατα τις έστελναν στα τουρκικά παράλια. Επίσης, τους έδιναν λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό έργο των σκαφών του Λιμενικού, τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων αλλά και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων. Τέλος, έδιναν λεπτομέρειες για τους χώρους δομών διαμονής αλλοδαπών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Όμως οι «υπηρεσίες» δεν σταματούσαν εκεί. Τα μέλη των ΜΚΟ έδιναν οδηγίες στους αλλοδαπούς πώς να πάνε είτε σε δύσβατες περιοχές των νησιών για να κρυφτούν, είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας τις ενέργειες των ελληνικών αρχών που ασχολούνταν με την καταγραφή τους.  

Η ενημέρωση για όλα αυτά γινόταν μέσω κλειστών ομάδων και χρησιμοποιώντας τηλεφωνική εφαρμογή. Η δράση των ατόμων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία  προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του Ιουνίου του 2020.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγνωστο παραμένει πόσα άτομα έχουν μπει στην χώρα μας παράνομα με αυτόν τον τρόπο ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς τους, αλλά και οι διασυνδέσεις τους. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης