Η πρώτη επίσημη ημέρα της άνοιξης είναι γεγονός κι έτσι τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες οι οποίες το αποδεικνύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρίτος μήνας του έτους φόρεσε τα καλά του και εμείς με χαρά τον υποδεχτήκαμε, βλέποντας τα λουλούδια να ανθίζουν και να μοσχοβολούν δίνοντας άρωμα στην κατά τ΄ άλλα μουντή ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου της Αττικής.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Φορέσατε, όμως, Μάρτη;

Σήμερα, όλα τα παιδιά, όπως σαφώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, φορούν τον Μάρτη ή αλλιώς την Μαρτιά.

Τι είναι, όμως, το ερυθρόλευκο βραχιολάκι και από πού κρατούν οι ρίζες του;

Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται, πως έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Σύμφωνα με το εν λόγω έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι το οποίο είναι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή και στόχος του είναι να προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.

Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια, τους ψύλλους και απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης