Από τα 176 χρόνια κάθειρξης και το χρηματικό πρόστιμο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένας νεαρός Σύρος κατάφερε να μειώσει την ποινή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε 51 χρόνια φυλάκισης για τη μεταφορά 24 παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία.
Η διαφορά έγκειται στην εκτιτέα ποινή, η οποία πλέον οριοθετείται στα 10 χρόνια.

Το φουσκωτό σκάφος όπου τους είχε επιβιβάσει και ο ίδιος οδηγούσε, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2014 ακυβέρνητο 14 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, καθώς είχε υποστεί βλάβες στις μηχανές του. Ο Σύρος είχε συλληφθεί και το 2013 στην Αθήνα να προσπαθεί να μεταφέρει παράνομα 4 μετανάστες με το αυτοκίνητό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε φουσκωτό
Λιμενικός από την Πύλο κατέθεσε πως ένας από τους επιβάτες του φουσκωτού ειδοποίησε μέσω κλήσης ότι κινδυνεύουν. Όταν οι λιμενικοί εντόπισαν το σκάφος, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα φουσκωτό μήκους 5,70 μέτρων, το οποίο είχε δυνατότητα μεταφοράς 5 ατόμων, αλλά πάνω του όρθια ήταν συνολικά 25 άτομα. Ανάμεσά τους 9 παιδιά και 5 γυναίκες. Οι μηχανές είχαν χαλάσει και εντός υπήρχαν ελάχιστα σωσίβια.

Αφού τους οδήγησαν στο λιμάνι της Πύλου, διαπίστωσαν ότι ήταν παράνομοι μετανάστες που διέμεναν στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία. Κάποιοι από αυτούς υπέδειξαν το Σύρο ως κυβερνήτη του φουσκωτού.

Μάλιστα, Σύρος επιβάτης σε κατάθεση που είχε δώσει τότε είχε πει ότι είχε δώσει 3.000 ευρώ για τη μεταφορά του και είχε περιγράψει πώς έφτασαν εκεί. Όταν από την Αθήνα έφτασαν στην περιοχή του Βασιλιτσίου, έμειναν κρυμμένοι στα δέντρα μέχρι να νυχτώσει και μετά ήρθε το σκάφος, όπου τους έβαλαν. Όμως, οι μηχανές δε λειτουργούσαν, ξανακρύφτηκαν στα δέντρα και επιχείρησαν την επόμενη ημέρα, οπότε και ξεκίνησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απολογία

Ο κατηγορούμενος Σύρος είπε στην απολογία του ότι έψαχνε κάποιον για να τον βοηθήσει να φύγει μαζί με τον αδελφό του από την Ελλάδα και να πάει στην Ιταλία. Βρήκε ένα Σύρο σε καφενείο στην Αχαρνών στην Αθήνα, ο οποίος τους ζήτησε 2.500 ευρώ για τον καθέναν, αλλά επειδή δεν τα είχε, του είπε ότι, αν οδηγήσει αυτός το πλοίο, θα πάρει 1.500 ευρώ μόνο για τη μεταφορά του αδελφού του.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν ήξερε και του έδειξαν πώς να οδηγήσει το σκάφος λίγο πριν ξεκινήσουν, ενώ του είπαν ότι μόλις περάσει το βουνό, θα έρθει άλλο πλοίο να τους πάρει.

Ο ίδιος ήθελε να πάει στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή και δήλωσε μετανιωμένος για ό,τι έχει γίνει.
Τέλος, παραδέχτηκε πως όταν τον έπιασαν, έδινε «παρών» στην Αστυνομία, διότι είχε σε εκκρεμότητα άλλη υπόθεση με παράνομη μεταφορά 4 μεταναστών εντός της Αθήνας και γι’ αυτό είχε δικασθεί το 2013 σε κάθειρξη 22 ετών.
Πηγή: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης