Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ποιος θα περίμενε πως θα ξεσπάσει καβγάς μεταξύ των εργαζομένων ενός δημόσιου οργανισμού και της κυβέρνησης για το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί αυτή την ώρα την κοινή γνώμη και που δεν είναι άλλο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή αλλιώς την αιχμή του δόρατος του πολέμου κατά του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όμως στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας συμβαίνουν και γίνονται τα πάντα. Στην αρχή της πανδημίας, όταν ακόμη επικρατούσε ευφορία για τα γρήγορα ανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας είχε αναθέσει στον οργανισμό «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» την κατασκευή-εξοπλισμό εκ του μηδενός 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο δημόσιος οργανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα και αιφνιδιάζοντας κάθε Κασσάνδρα κατάφερε μέσα σε μόλις δύο μήνες (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2020) να παραδώσει μία αυτόνομη πτέρυγα υψηλότατων προδιαγραφών με πλήρεις υποδομές για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Θα περίμενε κανείς, δηλαδή ο αφελής πολίτης, πως το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, θα είχε καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα και άρα στο εξής θα χρησιμοποιούσε αυτή τη δημόσια υπηρεσία για την αντιμετώπιση των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Έπειτα από την, ομολογουμένως, επιτυχημένη και γρήγορη κατασκευή των εν λόγω μονάδων, αντί το κράτος να αναθέσει τη δημιουργία και άλλων ΜΕΘ στον δημόσιο οργανισμό, προτίμησε να «αφεθεί στην αγκαλιά» των χορηγών και να περιμένει μονάδες από τις δωρεές ιδιωτών.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται εργαζόμενοι των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ» οι οποίοι, μιλώντας στο zougla.gr, έκαναν λόγο για απραξία των αρμόδιων φορέων, σημειώνοντας πως «εφόσον η Πολιτεία είχε έναν δημόσιο φορέα ο οποίος ξέρει τον τρόπο και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει 50 ΜΕΘ σε ένα δίμηνο, δεν θα έπρεπε να δίνει χρήματα για χίλια άλλα πράγματα και να μη δαπανά κονδύλια για αυτά τα έργα».

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «ο μόνος τρόπος για τη λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα είναι η κατασκευή νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Αντ’ αυτού το κράτος άφησε να εξελιχθούν οι χορηγίες, με αποτέλεσμα αφενός οι κλίνες να διαμορφωθούν σε αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έναντι αυτού που χρειάστηκαν οι Κτιριακές Υποδομές και αφετέρου οι ΜΕΘ που τελικά δημιουργήθηκαν να μην είναι αυτόνομες, αλλά ήδη υπάρχουσες κλίνες σε νοσοκομεία που μετετράπησαν σε ΜΕΘ».

Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ στο Σωτηρία

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη παραδώσει άλλες 200 ΜΕΘ»

«Εκτιμάμε ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να είχαμε παραδώσει άλλες 150 με 200 ΜΕΘ. Έχουμε στείλει πολλές επιστολές σχετικά, αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν μας δέχθηκε ποτέ. Εκθέσαμε το θέμα στη διοίκηση, η οποία μας ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη».

Σε αυτόν τον ισχυρισμό προέβη ο πρόεδρος των εργαζομένων των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ» κ. Μανώλης Δανδουλάκης εξηγώντας επίσης στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα: «Είμαστε ο μοναδικός δημόσιος φορέας που έχει τέτοια τεχνογνωσία και έχουμε αποδείξει πως είμαστε αποτελεσματικοί».

«Στα μέσα Αυγούστου το κράτος μάς ανέθεσε την κατασκευή 50 ΜΕΘ μέσα στο Νοσοκομείο Σωτηρία που ήταν δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή έδωσε 7 εκατομμύρια ευρώ μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Εμείς καταφέραμε σε δύο μήνες και παραδώσαμε τις 50 ΜΕΘ, που ήταν αυτόνομο κτήριο εξοπλισμένο πλήρως και μάλιστα έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με το υπόλοιπο ποσό κατασκευάζουμε έναν αεροδιάδρομο να ενώνει το κτήριο των ΜΕΘ με άλλα κτήρια του Σωτηρία ώστε να υπάρχει εσωτερική διασύνδεση.

»Μετά από αυτό και εφόσον πέρασαν και τα εγκαίνια, στα οποία πήγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με επιστολές μας είχαμε ζητήσει να μας ανατεθούν και άλλες ΜΕΘ, επειδή είμαστε ο μοναδικός δημόσιος φορέας που κατασκευάζει νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια, αλλά κυρίως γιατί είχαμε την τεχνογνωσία και είχαμε αποδείξει ότι μπορούμε ανά δύο μήνες να κατασκευάζουμε 50 Μονάδες. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δανδουλάκης.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Δανδουλάκη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης