Απερίγραπτα πράγματα συμβαίνουν στο «διαμάντι του στέμματος του ελληνικού τουρισμού», τη Μύκονο. Αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ σε κανένα μέρος της χώρας, συνέβη στη Μύκονο και μάλιστα κατά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης και μετά από ένα καταστροφικό περσινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας.

Το δίκτυο αποχέτευσης κατέρρευσε στον Πλατύ Γιαλό και στη διπλανή παραλία Μεγάλη Άμμος. Ανεπαρκές από χρόνια, ασυντήρητο από τη δεκαετία του ’90 ακόμη δεν μπορούσε παρά να καταρρεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αδιαφορία, αλλά και η αδυναμία των υπευθύνων της Τεχνικής Υπηρεσίας Λυμάτων ΔΕΥΑ Μυκόνου είχε λοιπόν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δικτύου αποχέτευσης.

Μη επεξεργασμένα λύματα κατέληξαν στις παραλίες Μεγάλη Άμμος και Πλατύς Γιαλός και η περιοχή μύρισε τόσο έντονα ακαθαρσίες που ήταν αδύνατο να μείνεις στην περιοχή.

Ακόμα κάποια από τα δωμάτια ακριβού ξενοδοχείου της περιοχής γέμισαν λύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευθύνη της διαχείρισης των λυμάτων ανήκει στην Τεχνική Υπηρεσία ΔΕΥΑ Μυκόνου.

Οι αρμόδιοι παρουσιάστηκαν μόνοι τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου, όμως το πρόβλημα σταμάτησε προσωρινά και βέβαια λίγες μέρες μετά, ακριβώς κάτω από τον οικισμό Κόστα Ήλιος, το πρόβλημα εμφανίστηκε εκ νέου.

 

Το Λιμενικό αναγκάστηκε να απαγορεύσει την κολύμβηση τουριστών και ντόπιων, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Πλατύ Γιαλού, ενώ η διαρκής δυσοσμία ανάγκασε πολλούς τουρίστες να φύγουν από τα καταλύματά τους, όπως και κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στο θέμα γιατί κανένα αυτόφωρο δεν είναι αρκετό να σταματήσει τη μυρωδιά, ενώ τέτοια επαναλαμβανόμενα γεγονότα αδιαφορίας, καταστρέφουν την εικόνα της Μυκόνου. Λες και δεν είναι αρκετό το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19, τώρα έχουμε και την πανδημία της κακοδιαχείρισης των λυμάτων.

Οι κάτοικοι στο οικισμό του Κόστα Ήλιος, είναι τουλάχιστον απελπισμένοι.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος δεν έχει συντηρήσει, ούτε επεκτείνει το δίκτυο αποχέτευσης από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, την εποχή που Δήμαρχος ήταν ο Χρήστος Βερώνης.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και έτσι ήταν λογικό να φτάσει η κατάσταση στο σημερινό σημείο.

Μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας γράφεται τώρα: στον πιο ακριβό τουριστικό προορισμό της Ελλάδας χύνονται βοθρολύματα στις παραλίες και μυρίζουν ακαθαρσίες τόσο που δεν μπορείς να μείνεις σπίτι σου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης