Όταν στις 16 Ιανουαρίου 2015 ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η επιστημονική του ομάδα δημοσιοποίησαν τη μελέτη τους στο Πανεπιστήμιο Cornell, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου και έγκριτοι σεισμολόγοι τέθηκαν σε επιφυλακή για τα προσεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στον σταθμό της Κερατέας και αφορούσαν στην Κεντρική Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H περιοχή για την οποία καταγράφηκαν τα προσεισμικά σήματα και τέθηκε στο μικροσκόπιο των σεισμολόγωνΗ μελέτη που ήταν αναρτημένη στον έγκυρο ιστότοπο του πανεπιστημίου και εν συνεχεία αναδημοσιεύτηκε στο zougla.gr ήταν στη διάθεση της κάθε Αρχής και μάλιστα βάσει της επιστημονικής εργασίας ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με επιστολή του, προειδοποίησε τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για τα σήματα της ομάδας ΒΑΝ και ζήτησε την ενίσχυση του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου με την εγκατάσταση επιπλέον τεσσάρων φορητών σταθμών για την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως φάνηκε, δεν εισακούστηκε η έκκλησή του. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, με ανακοίνωση του οργανισμού, που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστήριξε ότι ουδέποτε ειδοποιήθηκε ο ΟΑΣΠ για προγνώσεις σεισμών.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΠ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έγγραφα τον διαψεύδουν. Επικοινωνήσαμε μαζί του και του απευθύναμε το ερώτημα εάν γνώριζε για τις προειδοποιήσεις της ομάδας ΒΑΝ -τις οποίες είχαν σχολιάσει σε πρόσφατα ρεπορτάζ του zougla.gr οι κ.κ. Τσελέντης και Χουλιάρας.

Η απάντηση του κ. Λέκκα ήταν η εξής: «Κάθε βδομάδα στον ΟΑΣΠ έχουμε 10 προγνώσεις από διάφορους επιστήμονες. Είναι διαφορετικό πράγμα, όμως, να ενημερώσει κάποιος ότι υπάρχει μια πρόγνωση και άλλο να πω μια κουβέντα, να κάνω πρόγνωση και να αναλάβω την ευθύνη της πρόγνωσης και των συνεπειών της. Εάν με βάση αυτές τις προγνώσεις δίναμε χρήματα στον καθένα και κινητοποιούσαμε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, όλη η χώρα θα ήταν στα κάγκελα».

«Οι προγνώσεις που υπάρχουν πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή του ΟΑΣΠ, προκειμένου να αξιολογηθούν και ενδεχομένως να ληφθούν και μέτρα. Αυτή η πρόταση δεν υποβλήθηκε» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ όταν ρωτήθηκε από το zougla.gr.

Προφανώς και ο ΟΑΣΠ δεν οφείλει να ανταποκρίνεται σε κάθε χρηματοδοτικό αίτημα, ωστόσο όταν αυτό προέρχεται από έγκριτους επιστήμονες με σκοπό την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού, αλλά και τη θωράκιση του μηχανισμού, τότε πρόκειται για σοβαρό ατόπημα.

Πόσω μάλλον όταν ο κ. Λέκκας διαψεύδει ότι ενημερώθηκε επίσημα για τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Βαρώτσου, από τη στιγμή που υπάρχει επίσημο έγγραφο με ημερομηνία την 25η Μαΐου 2015 με αποδέκτη τον ίδιο και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλο Νικήτα.

Nτοκουμέντο: Η επιστολή

Όλο το χρονικό

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η επιστημονική του ομάδα δημοσιοποίησαν στις 16 Ιανουαρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Cornell τα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης εργασίας τους, βάσει των προσεισμικών σημάτων του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που καταγράφηκαν στον σταθμό της Κερατέας.

Τα σήματα του σταθμού ΒΑΝ αφορούσαν στην Κεντρική Ελλάδα.

Στις 25 Μαΐου 2015, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ενημερώνοντας για την πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Π. Βαρώτσου, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου με την εγκατάσταση επιπλέον τεσσάρων φορητών σταθμών.

Στις 9 Ιουνίου ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Λίμνη Ευβοίας και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Οι σεισμολόγοι Α. Τσελέντης και Γ. Χουλιάρας ενημέρωναν για την εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ ότι στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται σεισμός και είχε τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Η Πολιτεία και οι θεσμοθετημένοι φορείς κώφευαν…

Πατήστε εδώ για να δείτε την έρευνα που αναρτήθηκε στο Παν. Cornell

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ZOUGLA.GR


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης