Αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο για όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας από χώρες της νότιας Αφρικής θέτει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της, η Επιτροπή αποφάσισε να γίνουν πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για όσους έρχονται στην Ελλάδα από τη Νότιο Αφρική, το Λεζότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια, την Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και το Εσουατίνι. 

Συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test). Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου. 

Την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από τη νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα στην Βουλή αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ είπε: «Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική.

Δείτε το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. 

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ. 

 

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι.

Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ.

Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι «βιαστική» και «καταστροφική», τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» σε όλη την οικονομία.

«Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση», δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. «Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης