Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την κακοκαιρία «Αθηνά», η οποία προκάλεσε προβλήματα σε πολλές περιοχές της επικράτειας, τo διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή (14-15/10) ένα νέο καιρικό σύστημα -που ονομάστηκε «Ballos»- αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Πρόκειται για ένα όνομα το οποίο έδωσαν οι συνάδελφοί μας από την Κύπρο. Βρίσκεται δεύτερο στη λίστα που έχουν δημοσιεύσει από κοινού η ΕΜΥ και η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και Ισραήλ. Το συγκεκριμένο σύστημα θα δώσει έντονα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους», λέει στη «Ζούγκλα» ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας, μετεωρολόγος Μανώλης Ανανδρανιστάκης.

«Ουσιαστικά οι βροχές θα αρχίσουν από την Τετάρτη το απόγευμα πρώτα στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν. Την Πέμπτη θα έχουμε κακοκαιρία  σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές από το μεσημέρι της Πέμπτης  μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής. Ο καιρός αναμένεται να καλυτερεύσει από το Σάββατο, ενώ για την επόμενη εβδομάδα δεν περιμένουμε επιδείνωση», διευκρινίζει.

Σχετικά με τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει πως δεν αναμένεται πτώση. «Υπολογίζουμε γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο, αλλά περιμένουμε ισχυρούς ανέμους στα πελάγη έως και 8 Μποφόρ».

Όσον αφορά στην εγκυρότητα των προγνώσεων που κάνει η ΕΜΥ, ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης καταλήγει λέγοντας το εξής: «Οι προγνώσεις μας στηρίζονται σε ρυθμιστικά μοντέλα καιρού τα οποία συνεχώς βελτιώνονται και έχουν μια ακρίβεια σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε για την κακοκαιρία «Ballos»:

 

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, εν όψει κακοκαιρίας

Εν τω μεταξύ έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας πραγματοποίησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ Φοίβου Θεοδώρου, εν όψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.  

Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των περιφερειών και των δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες. 

Χάρτης έντονων φαινομένων την Πέμπτη όπως προβλέπει το σύστημα POSEIDON

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστούν άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του.

Χάρτης έντονων φαινομένων την Παρασκευή όπως προβλέπει το σύστημα POSEIDON

Τόνισε, επίσης, ότι απαιτούνται διαρκής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ των περιφερειών για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε όμορες περιοχές, ενώ και οι δήμοι καλούνται να ενεργοποιήσουν όλες τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες που έχουν διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού υποστήριξης από τον ιδιωτικό τομέα, λ.χ. εργολάβους έργων και μηχανικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να συνδράμουν.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά με τους έξι συντονιστές Επιχειρήσεων και τους 13 περιφερειακούς διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των δυνάμεων και τη διασφάλιση άμεσης απόκρισης, όπου και όταν απαιτηθεί. 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Aναλυτικά ο καιρός της Τετάρτης

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοεπίο Αθηνών, την Τετάρτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές ασθενείς βροχές. Από το απόγευμα, όμως, οι νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα αυξηθούν και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα σημειωθούν βροχές, ενώ καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και ενδεχομένως στη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στην Ήπειρο από 7 έως 20, στη Στερεά από 9 έως 21, στην Πελοπόννησο από 11 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 13 έως 18, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 22, στις Κυκλάδες από 13 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 19 έως 22 και στην Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 Μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, από το πρωί όμως θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα οι άνεμοι στο Βόρειο Ιόνιο θα γίνουν ανατολικοί 2 έως 4 Μποφόρ ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων τοπικού χαρακτήρα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης