Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ξεκίνησε, εν μέσω αντιδράσεων, το πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ώρες ημερησίως και υλοποιείται τις απογευματινές ώρες (2-6μμ). Η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με κριτήριο τη διαθεσιμότητα των αιθουσών, αλλά και τον επαρκή χώρο για τα τμήματα υποδοχής αυτών των παιδιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας& Δ/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει για την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ενσωμάτωση και η ένταξη των παιδιών στη σχολική μόρφωση που αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παιδιών αυτών στις σχολικές μονάδες αποτελεί το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο βασίζεται στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Επομένως, όλα τα παιδιά πληρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συστάθηκε τριμελής επιτροπή συντονισμού όλων των δομών της Μακεδονίας. Σε κάθε δομή ορίστηκε από ένας Συντονιστής προκειμένου να καταγράφει και να ελέγχει τη ροή των παιδιών των προσφύγων.

Κατά την έναρξη του Εκπαιδευτικού προγράμματος των παιδιών των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία κατά κύριο λόγο κύλισαν όλα ομαλά. Στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης πραγματοποιήθηκαν πειράματα Φυσικής από εκπαιδευτικούς που εντυπωσίασαν τα παιδιά. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ακριτίδης και ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη προκειμένου να ενημερώσουν μια μικρή μειοψηφία γονέων που είχαν έντονους δισταγμούς για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στο σχολείο τους. Από ό,τι διαφάνηκε δεν υπήρχε διάθεση συζήτησης από μερίδα γονέων και δεν θέλησαν να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις του Συντάγματος και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η συντεταγμένη πολιτεία υποχρεούται να μην αφήσει κανένα παιδί που διαβιεί στην επικράτειά της έξω από τη σχολική μόρφωση».

Να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 130 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη Βόλβης προσήλθαν στο μάθημα σήμερα, μία ημέρα μετά την εισαγγελική παρέμβαση για την αποχή, που αποφάσισαν γονείς μαθητών της κοινότητας, οι οποίοι αντιδρούν στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στο σχολείο, κατά τις απογευματινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε χθες επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως αυτές της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και της παράνομης βίας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του εισαγγελέα από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, έπειτα από επιστολή που έφθασε στη διεύθυνση, την οποία υπέγραφαν πέντε μέλη επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη, εξηγώντας τους λόγους της αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα.

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Διαβάστε επίσης: Ο δήμαρχος Βόλβης καλεί τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης