Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες που κάνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στα Βατερά της Λέσβου και στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο.

Οι κάτοικοι της Δαδιάς έλαβαν μήνυμα από το «112» να απομακρυνθούν από το χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 20:00 του Σαββάτου η πυρκαγιά στις Βρυσούλες Πρέβεζας

Στα Βατερά της Λέσβου, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ λίγο μετά τις 18:00 του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκαν εννέα άτομα που είχαν παγιδευτεί στην παραλία του οικισμού. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Πλωμάρι, ενώ μια διασωθείσα διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Επίσης, ένας πυροσβέστης που έδινε μάχη με τις φλόγες έχασε τις αισθήσεις του και απομακρύνθηκε από το μέτωπο της φωτιάς. 

 

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Αργά το απόγευμα, η φωτιά στη Λέσβο καίει σε τρία μέτωπα. Εκτός από το μέτωπο των Βατερών, όπου πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν μέσα στον οικισμό και έδιναν μάχη εκ του συστάδην με τις φλόγες, ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί. 

 

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων. 

 

 

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. 

Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 km νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα.

  

 

 

Καίγεται για τρίτη ημέρα το δάσος της Δαδιάς

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η καταστροφή στο προστατευμένο δάσος της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη.

Υπήρχαν:
166 είδη πουλιών 
400 είδη φυτών – 25 είδη ορχιδέας
104 είδη πεταλούδας
29 είδη ερπετών
12 είδη αμφίβιων
65 είδη θηλαστικών

δάση κωνοφόρων, βελανιδιάς, τοπία με βράχους, ρυάκια, ποτάμια. 

Οι ζωές που χάθηκαν στο δάσος της Δαδιάς είναι παγκοσμίως αναντικατάστατες.

Επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πρέβεζα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 16:00 στο χωριό Βρυσούλα στην Πρέβεζα.

Η φωτιά ξεκίνησε από αγροτική έκταση με δέντρα μέσα στο οικισμό και γρήγορα εξαπλώθηκε φτάνοντας έως την πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Νίκος Παγγές, στο prevezanews.gr, η κατάσταση  ήταν πολύ δύσκολη. Στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι που, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οδηγούσαν την φωτιά. 

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δύο αεροσκάφη έκαναν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες του Δήμου, ενώ αναμένεται και ομάδα της ΛΕΚ Πρέβεζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης