Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Καμένα σπίτια, οχήματα, καμένες δασικές εκτάσεις, κατεστραμμένους επαγγελματικούς χώρους και τραυματίες αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του  Σαββάτου στη Ζήρια Αχαΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To κύριο μέτωπο εντοπίζεται πια σε μια χαράδρα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα έχουν καεί τουλάχιστον 20 οικίες (υπάρχουν αναφορές και για 30) στην ευρύτερη περιοχή, αφού η φωτιά λόγω των καιρικών συνθηκών επεκτάθηκε, ενώ  στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 16 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Από τους 16 οι 8 παραμένουν στα νοσοκομεία Αιγίου και Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται επισταμένη έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτιά καίει ακόμα και από το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να κάνουν ρίψεις τα εναέρια μέσα. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη μάχη για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 5 ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα. Επίσης συνδρομή για την κατάσβεση παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου αλλά και υδροφόρες των ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι όλες τις δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής. Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας  έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο.Η κατάσταση της φωτιάς πάντως είναι καλύτερη.

Το πρόβλημα  παραμένει στην Ζήρια και σε ένα ακόμα μέτωπο στα Δυτικά προς την περιοχή της Παναγοπούλας, όπου είναι δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις και τα πεζοπόρα τμήματα να επιχειρήσουν λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου.

Στόχος είναι να τεθούν τουλάχιστον υπο πλήρη έλεγχο τα ενεργά μέτωπα πριν απο το μεσημέρι, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέα ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή. Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει από τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα φωτιάς.

«Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Όπως είπε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, τόνισε ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Εν  τω μεταξύ όπως ανέφεραν κάτοικοι του χωριού Καμάρες στο zougla.gr, υπήρξε πρόβλημα με τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων προς την παραλία επειδή μια γέφυρα που έχει κατασκευαστεί πριν από λίγα χρόνια έχει ύψος μόλις τρια μέτρα, ενώ τα οχήματα της Πυροσβεστικής έχουν ύψος τέσσερα μέτρα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την περιοχή:

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης