Στους δρόμους θα περάσει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η αστυνομία, καθώς τα μέτρα εξακολουθούν να είναι αυστηρά για τους πολίτες ενώ οι συστάσεις των ειδικών είναι να μην συγκεντρωθούν περισσότερα από 9 άτομα στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έχει την άδεια να μπει ακόμα και σε σπίτια, παρουσία εισαγγελέα, εάν γίνει καταγγελία για συνωστισμό, προκειμένου να επιβάλλει πρόστιμα.

Πάντως, οι μετακινήσεις και σήμερα θα πρέπει να γίνουν με sms στο 13033 κάνοντας χρήση των κωδικό 6 και η επιστροφή στο σπίτι να γίνει έως τις 10 το βράδυ αφού ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι ίδιες επαφές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά ως μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την μετακίνηση των πολιτών σε περίπτωση συνωστισμού, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν τα πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές θα δώσει ή όχι το «πράσινο» φως για την πραγματοποίηση των μαθημάτων δια ζώσης, όπως έχουν υποστηρίξει οι επιδημιολόγοι. «Οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στο σχολείο. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας», λένε οι ίδιοι.

Τι ισχύει με τα όρια επιβατών σε ταξί και ΙΧ

Σήμερα, 1η Ιανουαρίου, παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα, υπό τον όρο ότι είναι συγγενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετακίνηση αυτή αφορά αυστηρά τις μετακινήσεις πριν από τις 22:00 και μετά τις 05:00, καθώς τις υπόλοιπες ώρες ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του lockdown.

Πώς γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Ωστόσο, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις:

– Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
– Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
 – Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

– Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
– Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
– Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών με μέτρα και συγκεκριμένα ένα πιστό ανά 15 τμ και μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης