Βασίλης Τατσιόπουλος

Με προβλήματα διεξήχθησαν σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου οι Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς, όπως καταγγέλλουν μαθητές σε διάφορα σχολεία της χώρας, τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Βιολογίας άργησαν να δοθούν στους υποψηφίους κάποιων Γενικών Λυκείων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται πως η καθυστέρηση προέκυψε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και πως το νέο σύστημα «ΣΑΜ» (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης), επιφορτισμένο με τον ρόλο της αποστολής των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα της χώρας, δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και έτσι η διανομή άργησε. 

Η διάρκεια της καθυστέρησης δεν ήταν παντού ίδια, σύμφωνα με όσα λένε μαθητές των σχολείων, όμως σε κάποια εξεταστικά κέντρα πλησίασε μέχρι και τις 2 ώρες. Το zougla.gr μίλησε με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως υπήρξαν καθυστερήσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα πως, ενδεικτικά, σε εξεταστικά κέντρα της Κυψέλης και στο Περιστέρι τα θέματα δόθηκαν στις 10 παρά 20 και 10:05 αντίστοιχα. 

Την ανεπάρκεια, λοιπόν, του συστήματος του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλουν υποψήφιοι των Πανελλαδικών, ενώ αναφέρουν επίσης πως οι συνθήκες των εξετάσεων είναι τέτοιες που μία καθυστέρηση και δη τόσο μεγάλη οδηγεί σε πολλών ειδών προβλήματα, καθώς οι μαθητές πρέπει να περιμένουν στη ζέστη, φορώντας μάλιστα μάσκα και με το άγχος να εντείνεται λόγω αυτής της αναμονής. Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν ήταν γνωστό το πότε ακριβώς θα λάβουν τα θέματα, έκανε το άγχος ακόμα χειρότερο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., και είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. και η  διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν μαθητές διάφορων πόλεων και περιοχών της χώρας, υπήρξαν περιπτώσεις που περίμεναν μέχρι και τις 10:00 αλλά και αργότερα για να παραλάβουν τα θέματα και να ξεκινήσουν τις εξετάσεις. Φυσικά, τα παιδιά που πήραν με καθυστέρηση τα θέματα, ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους με την αντίστοιχη καθυστέρηση.

Προφανές είναι πως μία τέτοια καθυστέρηση ξεκινά μία αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην ταλαιπωρία των μαθητών, φυσικά, των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων. 

Όπως φαίνεται, η μόνη απεργία που επηρέασε σήμερα τις Πανελλαδικές, ήταν αυτή του… «ΣΑΜ». 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης