Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υβριδική άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων λόγω Τεχνολογικών & NaTech καταστροφών, με την κωδική ονομασία «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023», από την Περιφέρεια Αττικής και τα Ελληνικά Πετρέλαια με τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπου των Ελληνικών Πετρελαίων, του πυροσβεστικού σώματος, της Αστυνομίας, μέλη εθελοντικών οργανώσεων φορέων και Δήμων, μαθητών σχολείων καθώς και σπουδαστών του 4ου έτους της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την κήρυξη έναρξης της Άσκησης οι παιδικές χορωδίες του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝ) των Δήμων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, τραγούδησαν αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των μαθητών καθώς όπως είπε «η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από την πρώιμη ηλικία». Στόχος μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι «η δημιουργία μιας ασφαλούς και ανθεκτικής κοινωνίας, που μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καταστροφών, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η ζωή των ανθρώπων και οι βασικές ανάγκες της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστροφών, ο κ. Πατούλης, εστίασε στην κατάρτιση του οδικού χάρτη προτεραιοποίησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων ανά λεκάνη απορροής στην Αττική και στην υλοποίηση (fast-track) εκτίμησης κίνδυνων πλημμύρας, διάβρωσης & κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό “με ακρίβεια Οικοδομικού τετραγώνου όπως και τη «Κατάρτιση Γενικού Σχεδίου (Masterplan) για την αντιμετώπιση πλημμυρικού κινδύνου και επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής 2021, με το υπολογισμένο κόστος υλοποίησης των άμεσα αναγκαίων παρεμβάσεων να «φτάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης τόνισε πως απαιτείται ένας ριζικός επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των καταστροφών σε όλα τα επίπεδα. «Στα πλαίσια αυτά είναι πολύ κρίσιμο θέμα ο συγκεκριμένος και αποτελεσματικός καταμερισμός ρόλων και ευθυνών στα διαφορετικά επίπεδα διαχείρισης των κρίσεων», σημείωσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης