Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη οι γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών στις τοπικές ΕΛΜΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η πρόταση για διεξαγωγή απεργίας την 17η Μαΐου, πρώτη μέρα των πανελλαδικών, και στη συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 20 έως και τις 24 του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση των 86 τοπικών ΕΛΜΕ όλης της χώρας, οι συμμετέχοντες καθηγητές τάχθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 80% υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Οι εξελίξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που έως και το απόγευμα της Τρίτης είχαν επιδοθεί τα φύλλα πορείας (88.000) στους καθηγητές. Η επιστράτευση επίσημα ισχύει από σήμερα το μεσημέρι (σ.σ.: 12.00).

Το Υπουργείο Παιδείας στις οδηγίες που έστειλε σε όλα τα σχολεία διευκρινίζει ότι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της απόφασης της κυβέρνησης για την επιστράτευση δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας σε μια κίνηση καλής θέλησης απέσυρε από το ΣτΕ το ΠΔ που αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, προκειμένου να κάνει κάποιες βελτιώσεις προς όφελος των καθηγητών. Όπως δήλωσαν από το υπουργείο, «έγιναν κάποιες νομοπαρασκευαστικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ότι στα βασικά κριτήρια για τις μεταθέσεις θα προτάσσεται η οικογενειακή κατάσταση των εκπαιδευτικών, και ήδη το ΠΔ στάλθηκε πάλι πίσω στο ΣτΕ».

Αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν ομαλά και στην ώρα τους, εντούτοις οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ προειδοποιούν ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα και πως την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εξετάσεων, θα σημειωθούν εντάσεις μέσα και έξω από τα σχολεία – εξεταστικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών.


Ρήξη ανάμεσα σε ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ

Σε «ανοιχτή» ρήξη ήλθαν χθες ΑΔΕΔΥ και συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, με αφορμή την άρνηση της πρώτης να καλύψει την κινητοποίηση των καθηγητών για απεργία μέσα στις εξετάσεις. Τα πυρά τους στράφηκαν και στον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Αντώνη Αντωνάκο, ο οποίος προέρχεται από την ΟΛΜΕ. Για φασιστική συμπεριφορά κατηγόρησε από τη μεριά του τους συνδικαλιστές της Παιδείας ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης