Π.Κ.

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021. Η πτήση από το Λονδίνο είναι πλήρης. Στην καμπίνα δεν πέφτει καρφίτσα. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα σπίτια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Τα δύο παλληκαράκια, γεμάτα χαρά που γυρίζουν στο σπίτι, βγαίνουν από το αεροπλάνο, μπαίνουν στη φυσούνα και ακολουθούν τη γνωστή διαδρομή μέχρι τον έλεγχο και τις αποσκευές. Κανείς δεν απευθύνθηκε στους επιβάτες, κανείς δεν ζήτησε κανένα πιστοποιητικό εμβολιασμού και, βεβαίως, κανείς δεν ζήτησε αποτέλεσμα μοριακού ή rapid test.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι επιβάτες κινήθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ετούτη την Τετάρτη σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Προσοχή: Η πρώτη πτήση προερχόταν από το Λονδίνο, όπου η παραλλαγή «Όμικρον» έχει επιεικώς καταλάβει την πόλη.

Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Ένα από τα δύο παλληκαράκια το σηκώνει. Στην άλλη άκρη της γραμμής η μία φιλεναδίτσα. «Άσ’ τα», του λέει, «είμαι θετική και έχω πυρετό». Αμέσως ακούγεται και το άλλο τηλέφωνο. Απαντάει το δεύτερο παλληκαράκι. Η δική του φιλεναδίτσα από το Λονδίνο τού λέει ότι και αυτή είναι θετική. Τα αγόρια αλληλοκοιτάζονται και αποφασίζουν τα αυτονόητα. Επισκέπτονται το πρώτο φαρμακείο και υποβάλλονται σε rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό.

Η πρώτη τους αντίδραση, όμως, ήταν να ελέγξουν εάν μπορούν να απευθυνθούν κάπου στο αεροδρόμιο. Βεβαίως, δεν μπόρεσαν να βρουν κάποια λύση. Υπενθυμίζουμε: Μια πτήση από το Λονδίνο γεμάτη φοιτητές προσγειώνεται στην Αθήνα. Κανείς εκ των επιβατών δεν ελέγχεται, αλλά ήδη ξέρουμε ότι τουλάχιστον δύο από τους επιβάτες έχουν έρθει σε στενή επαφή με περιστατικά «Όμικρον». Τελικά, τα δύο παλληκαράκια καταλήγουν μόνα τους να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι του ενός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήρθαν μόνοι τους σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό και όλοι τούς συμβούλεψαν βέβαια να υποβληθούν σε μοριακό τεστ μετά την παρέλευση κάποιων 24ώρων, ώστε κάποια ενδεχόμενη μόλυνση να ιχνηλατηθεί.

Ερώτημα κρίσεως: Έγινε κάτι παρόμοιο με τους επιβάτες της πτήσης; Ειδοποιήθηκαν πως στην καμπίνα υπήρχαν τουλάχιστον δύο περιστατικά στενής επαφής με τη μετάλλαξη «Όμικρον»; Ο ΕΟΔΥ τι ρόλο παίζει; Οι υπηρεσίες υγείας και ασφαλείας του αεροδρομίου τι ρόλο παίζουν; Οι ανακοινώσεις των αλαζόνων πολιτικών στα πάνελ περί μέτρων και ελέγχων για ποιον λόγο γίνονται; Το αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει παραδοθεί στο έλεος της πανδημίας και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τα περί μέτρων, ελέγχων και συστηματικής ιχνηλάτησης των περιστατικών αποτελούν ένα απλό παραμύθι. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης ανά 100.000 κατοίκους και ήδη μετρά σχεδόν 20.000 θανάτους.

Πολλοί δεν πίστευαν πως η γενική εικόνα ως προς τη διαχείριση της πανδημίας από την παρούσα κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της ήταν αυτή που αντίκρισαν τα δύο παλληκαράκια που έφτασαν από το Λονδίνο για να περάσουν διακοπές στο σπίτι. Μαζί τους ήταν και πολλά άλλα παιδιά που γύριζαν στο σπίτι για να περάσουν Χριστούγεννα με τους δικούς τους.

Οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του αεροδρομίου

Η διάχυση αρμοδιοτήτων και ευθυνών στις υπηρεσίες δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά διαχρονική κατάντια της ελληνικής καθημερινότητας. Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε, όπως είναι φυσικό, στις Αρχές του αεροδρομίου και ρώτησε τα αυτονόητα: Αν διεξάγονται έλεγχοι, πώς διεξάγονται οι έλεγχοι και αν οι έλεγχοι είναι συστηματικοί.

Η απάντηση των αρμοδίων του αεροδρομίου ακούγεται φυσιολογική για τα ελληνικά δεδομένα. Η διοικητική δομή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ευθύνεται για τους έλεγχους. Αυτό λένε τα κιτάπια. Την αρμοδιότητα των ελέγχων στο αεροδρόμιο έχει η Πολιτική Προστασία. Βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας είναι ο ΕΟΔΥ. Τελικός βραχίονας του ΕΟΔΥ είναι η ξεροκαφαλιά της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Αποτέλεσμα αυτού του αλαλούμ, όπως διαπιστώθηκε από το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», η ανυπαρξία ελέγχων και το γεγονός ότι η χώρα είναι αθωράκιστη στη μαζική εισαγωγή της παραλλαγής «Όμικρον». Κατά τα άλλα, μένουμε με το στόμα ανοιχτό διαπιστώνοντας τα ιικά φορτία στα λύματα των πόλεών μας.

Ούτε ο ΕΟΔΥ είναι υπεύθυνος για τους ελέγχους στο αεροδρόμιο

Το αλαλούμ καλά κρατεί. Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε και στον ΕΟΔΥ, ο οποίος επίσημα μας πληροφόρησε πως μοναδικός υπεύθυνος για τη διεξαγωγή ελέγχων στο αεροδρόμιο είναι η Πολιτική Προστασία και πως η μοναδική αρμοδιότητα του Οργανισμού αυτού είναι η διεξαγωγή τεστ (σε ποιους άραγε;) εντός του αεροδρομίου, όταν τους το ζητήσουν. Προφανώς, ο αρμόδιος στον οποίο απευθυνθήκαμε υπονόησε ότι κανείς δεν έχει ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να κάνει ελέγχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης