Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια μια τέτοιου μεγέθους πυρκαγιά ξέσπασε τον μήνα Μάιο προκαλώντας απερίγραπτη καταστροφή στο πυκνοφυτεμένο πευκοδάσος μεταξύ Σχίνου και Αλεποχωρίου στα σύνορα Κορινθίας και Δυτικής Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατακάηκαν τουλάχιστον 40.000 στρέμματα που έχουν το χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιωτική περιουσία δασικών εκτάσεων όπου για δεκαετίες οι ιδιοκτήτες δεν προέβησαν στον παραμικρό καθαρισμό από τα εύφλεκτα υλικά.

Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την εγκληματική αμέλεια εκείνων που την Τετάρτη το βράδυ έβαλαν φωτιά για να κάψουν ξερόκλαδα και άλλα υπολείμματα σε ελαιώνα, προκάλεσαν την καταστροφή μεταξύ του Σχίνου, Αλεποχωρίου, Δερβενίου έως και τις παρυφές των Μεγάρων.

Οι ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ήδη από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά, ιδιαίτερα δε από το πρωί της Πέμπτης δεν ήταν αρκετές για να αναμετρηθούν με την ένταση της φωτιάς αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους. Η Αττική πνίγηκε στους καπνούς και στις στάχτες. Ο καπνός από την πυρκαγιά έφτασε ακόμη και μέχρι την Ικαρία, ενώ οι δορυφόροι από το διάστημα κατέγραψαν την πύρινη κόλαση στα Γεράνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα χαράματα της Πέμπτης, η πυροσβεστική προχώρησε σε εκκένωση οικισμών καθ’ όλο το μήκος της γραμμής από τον Σχίνο έως το Αλεποχώρι αλλά και προς Δερβένι,Χάνι Δερβενίου, Πευκενέα, κλπ.

Οι φλόγες εισέβαλαν στις αυλές σπιτιών, έκαψαν σπίτια και κτηνοτροφικές υποδομές με τους κτηνοτρόφους να σπεύδουν να απελευθερώσουν τα κοπάδια τους πανικόβλητοι για να τα σώσουν από την πυρκαγιά.

Ενώ την Πέμπτη το βράδυ φάνηκε πως βελτιωνόταν η κατάσταση, νέα κατεύθυνση των ανέμων αλλά και η ένταση των αναζωπυρώσεων επέκτειναν τη ζώνη καταστροφής με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη προς Παρασκευή να εκκενωθούν κι άλλοι οικισμοί. Η μάχη με τη φωτιά ξεκίνησε πολύ νωρίς την Παρασκευή με ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, ενώ στον αέρα επιχειρούσαν όλα τα διαθέσιμα ιπτάμενα μέσα, δηλαδή 8 καναντέρ, 10 μονοθέσια αεροπλάνα  PZL ,2 ελικόπτερα κατάσβεσης και ένα ελικόπτερο συντονισμού.

Το απόγευμα της Παρασκευής, αν και τα πράγματα φάνηκαν να βελτιώνονται, εν τούτοις προληπτικά εκκενώθηκε ο οικισμός Καλκάνι, καθώς και ο οικισμός Παπαγιαννέικα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πευκενέα.

Από το απόγευμα καίγεται το δάσος στο Καλκάνι

Από το απόγευμα της Παρασκευής και λίγο πριν πέσει ο ήλιος, η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί και έκαιγε με μανία το δάσος της περιοχής Καλκάνι. Όπως ομολογούσαν οι έμπειροι πυροσβέστες, η φωτιά αυτή στον δασικό χώρο, πρόκειται να συνεχιστεί όλη τη νύχτα.

Στην περιοχή δεν υπάρχουν σπίτια, ενώ ο γειτονικός οικισμός Καλκάνι έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά. Πυκνοί καπνοί κάλυπταν όλη την περιοχή του πευκόφυτου δάσους στις 19.30 της Παρασκευής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ενεργή αυτή εστία είναι οριοθετημένη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα επέκταση του πύρινου μετώπου προς γειτονικούς οικισμός και προς τα Μέγαρα.

 

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος της Ζούγκλας,στο μέτωπο της φωτιάς, Σωτήρης Σκουλούδης, μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

«Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς»

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας: «Πιστεύω ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Χρειάζεται υπομονή.Zητήθηκε στην Αστυνομία να μην επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί είτε από κάποιες μικρές εστίες, είτε από δέντρα που είναι σε αστάθεια ενώ υπάρχουν και πολλά γυμνά καλώδια στο έδαφος διότι πολλές κολώνες της ΔΕΗ κάηκαν. Υπάρχουν σπίτια τα οποία έχουν καεί και έχουν υποστεί και μικροζημιές, οι οποίες θα καταγραφούν και θα ακολουθηθεί η ανάλογη διαδικασία».

Οι ιδιαιτερότητες αυτής της πυρκαγιάς , ήταν – όπως είπε – , η απουσία δασικού δικτύου, οι μεγάλες κλίσεις που έχουν τα Γεράνεια Όρη καθώς και οι διάσπαρτοι οικισμοί και τα σπίτια εντός του δάσους.  «Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πρωτόγνωρες, για μεγάλο διάστημα οι άνεμοι ήταν 7 μποφόρ. Αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται για ενεργό μέτωπο, είναι μία φωτιά που βρίσκει καύσιμη ύλη», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 

Πώς ήταν η εικόνα της φωτιάς αργά το απόγευμα της Παρασκευής

Ο απεσταλμένος της Ζούγκλας στα Γεράνεια, αργά το απόγευμα της Παρασκευής μετέδωσε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε σε όλη τη έκταση του μετώπου της  πυρκαγιάς.

 

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης