Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η άρση του μέτρου στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε ποιους εσωτερικούς χώρους θα απαιτείται η χρήση μάσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους, ενώ ήδη από την Πρωτομαγιά καταργήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη καταργήσει τις μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), που δεν καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας από Δευτέρα 16 Μαΐου σε αεροδρόμια και πτήσεις.

Σε ποιους χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει προβληματισμός στο αν θα γίνει πλήρης απελευθέρωση από το συγκεκριμένο μέτρο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ή αν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και πού.

Λόγω και του ανοίγματος του τουρισμού, ένα μεγάλο ερώτημα είναι το αν θα καταργηθεί η μάσκα σε αεροδρόμια και πτήσεις, όπου ο κίνδυνος για διασπορά του κορωνοϊού παραμένει μεγάλος παρά την ύφεση της πανδημίας.

Είναι πιθανό πως η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε πλοία και αεροπλάνα, παρότι οι συστάσεις του ECDC είναι να καταργηθούν τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα αεροσκάφη.

Υποχρεωτική χρήση σε ΜΜΜ και δομές Υγείας

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το μόνο σίγουρο είναι πως η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσοκομεία, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων, αλλά πιθανώς και στα σούπερ μάρκετ.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δέχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, η εισήγηση της Επιτροπής θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια που κινούταν μέχρι και σήμερα, καθώς θα εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες.

Όσον αφορά τις δομές Υγείας, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία, οι εμπειρογνώμονες θα εισηγηθούν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλους σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, σε κάθε δομή υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενείς και οι ευπαθείς ηλικιακά ομάδες.

Αναστέλλεται το μέτρο σε εμπορικά καταστήματα

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάρκας αίρεται από την 1η Ιουνίου σε καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, φαρμακεία, και άλλους χώρους εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ ακόμα ερωτηματικό είναι τα σούπερ μάρκετ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρχει σύσταση χρήσης της στους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας ανθρώπους.

Κανονικά μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου οι μάσκες στα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, έπειτα από εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται και στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Παρά τις συστάσεις των διεθνών αλλά και των ευρωπαϊκών οργανισμών, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης