Την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έγινε στις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης.

«Η Ευρώπη σήμερα αποτελεί μια άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο» τόνισε ο ορισθείς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής… Είμαστε μάρτυρες μιας νέας γεωπολιτικής, γεωοικονομικής και γεωτεχνολογικής τάξης, με βαθιές επιπτώσεις στην Ευρώπη, τόσο για τη θέση της στον κόσμο, όσο και κυρίως για την ικανότητα διακυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη ότι «μέχρι το 2030 μόνο 3 στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου θα είναι ευρωπαϊκές» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «πριν από μία δεκαετία, η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από την κινεζική», ενώ σήμερα η Κίνα έχει σχεδόν καλύψει τη διαφορά με μια οικονομία αξίας 11,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ- έναντι 15,9 τρισεκατομμυρίων για την ΕΕ των 28.   

 «Η Ευρώπη άντεξε τις πολυκρίσεις»

   Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πολλές κρίσεις που κλόνισαν την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια και τις οποίες ο ίδιος έζησε από την «πρώτη γραμμή», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη άντεξε τις πολυκρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποδείχθηκε ότι ίσως και να χρειάζεται ένα βαθμό απειλής και κρίσης για να ενισχύσει την ενοποιητική της λειτουργία και να δώσει πειστικές απαντήσεις» σημείωσε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ίσως τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης να είναι η ίδια η ακινησία και ο ευδαιμονισμός της».  

 Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς τόνισε την ανάγκη της σφυρηλάτησης πολυμερών συμμαχιών -πάντα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και συναίνεσης- καθώς ενωμένοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, είμαστε πιο δυνατοί. «Οφείλουμε να έχουμε κοινές πολιτικές φιλοδοξίες και να διαμορφώνουμε αποτελεσματικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σημείωσε πως η λύση δεν είναι άλλη από την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για τη διαμόρφωση μιας θωρακισμένης Ευρώπης. «Χρειαζόμαστε μια νέα κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η αμυντική ταυτότητα της Ένωσης δεν θα χτιστεί άμεσα, αλλά αν αρχίσουμε σωστά, θα τα καταφέρουμε σε βάθος χρόνου.

 Αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, ο Έλληνας επίτροπος υπογράμμισε πως ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής με κοινή διαχείριση των συνόρων, αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους, ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καλύτερη ενσωμάτωση πολιτών από τρίτες χώρες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής για την προσέλκυση μεταναστών με υψηλά προσόντα.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει να είναι ένας προορισμός ασύλου. Η Ευρώπη θα είναι πάντα μια ασπίδα για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Είναι υποχρέωσή μας, είμαστε κομμάτι της διεθνούς νομιμότητας κι αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τους ώμους μας. Είναι αυτό που μας κάνει Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, όμως, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους για να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ευρώπης θα πρέπει να επιστρέφεται, να γυρίζει πίσω. Είναι μια αλήθεια που την έχουμε πει με μισές λέξεις, νομίζω ότι αυτή η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά, είναι η ώρα της», σημείωσε ειδικότερα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης