Ο εορτασμός της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα περιλαμβάνει εικόνες υψηλού συμβολισμού επί διημέρου, στις 24 και 25 Μαρτίου, μέσω της επιβλητικής στρατιωτικής παρέλασης, αλλά και των ιδιαίτερων προσκεκλημένων που θα βρεθούν στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών μετά των συζύγων τους.

Ήδη το ζεύγος Μακρόν από τη Γαλλία έχει επιβεβαιώσει – εκτός απροόπτου που θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από την εξέλιξη της πανδημίας– την άφιξή του στην Ελλάδα, ακολούθως από τη Βρετανία ο πρίγκιπας Κάρολος με τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ενώ από τη Ρωσία αναμένεται η άφιξη του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και της συζύγου του Βλαντλένα, ως συμβολική συνύπαρξη τιμής στις τρεις Δυνάμεις που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαιότατη θεωρείται και η παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τη σύζυγό του Άντρη, ενώ σε εκκρεμότητα μένει το ποιος θα μεταβεί στην Αθήνα από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει τρεις εξέδρες επισήμων στο Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επιβλητική στρατιωτική παρέλαση, τηλεοπτικά πλάνα από τον Πειραιά, καθώς και αρκετούς ακόμα υψηλούς προσκεκλημένους πέραν των παραπάνω. 

Υπό επεξεργασία είναι το «περιεχόμενο» της παρέλασης, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να δώσουν το παρών και έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ θα ακολουθήσουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σμήνη αεροσκαφών πάνω από το Σύνταγμα, χωρίς να αποκλείονται κοινές πτήσεις αμερικανικών μαχητικών τα οποία θα βρίσκονται μερικά 24ωρα πριν στη Σούδα με τα ελληνικά F-16.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλοί προσκεκλημένοι στην Εθνική Πινακοθήκη

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μια λιτή εκδήλωση «εγκαινίων» της Εθνικής Πινακοθήκης, με εξαιρετικά αυστηρή λίστα προσκεκλημένων, έχει μεταφερθεί τελικά στην παραμονή της εθνικής εορτής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι, παρουσία βεβαίως της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του συντρόφου της, αλλά και του πρωθυπουργού μαζί με τη Μαρέβα Γκαμπρόφσκι- Μητσοτάκη, θα ξεναγηθούν το απόγευμα της 24ης Μαρτίου στο ανακατασκευασμένο κτήριο της Πινακοθήκης.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία και έπειτα οι ξένοι ηγέτες θα παρακολουθήσουν την κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και την παρέλαση.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ανατράπηκε κυρίως από την πίεση του χρόνου, μετά τον προγραμματισμό της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες, την 25η Μαρτίου. Εκεί θα μεταβούν άλλωστε νωρίς το απόγευμα, μετά την πρωινή παρέλαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης