Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους επιχειρηματίες της Σαντορίνης η δράση Κινέζων επιτήδειων, οι οποίοι επικαλούμενοι (προφορικά…) την ιδιότητα του «ξεναγού» εκμεταλλεύονται χιλιάδες ομοεθνείς τους που κατακλύζουν εφέτος το νησί, οδηγώντας τους σε συγκεκριμένα καταστήματα για τα ψώνια τους, παρακρατώντας ως «προμήθεια» υπέρογκα ποσά!

Όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες στο zougla.gr, «με μεθόδους μαφίας, εκβιάζουν τους καταστηματάρχες παίρνοντας μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κινέζοι αυτοί δηλώνουν «ξεναγοί» και αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δεν κατευθύνονται εκεί που θα έπρεπε, δηλαδή στους καταστηματάρχες και στην τοπική οικονομία, αλλά στην τσέπη τους και στον κουμπαρά της «μαφίας».

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που μίλησαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, αλλά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, «πρόκειται για επιτήδειους που στερούνται άδειας ξεναγού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει άδεια παραμονής στη χώρα. Παράλληλα, οι περισσότεροι είναι πρώην υπάλληλοι των μαγαζιών της λεγόμενης “China Town” της Αθήνας, που λυμαίνονται πλέον το πανάκριβο τουριστικό πακέτο της χώρας μας, άνευ ελέγχου, φόρων και άλλων σχετικών υποχρεώσεων».

Πώς στήνεται το κόλπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγούν οι καταστηματάρχες, «αρχικά υποδέχονται τα γκρουπ των πολυάριθμων Κινέζων καιΓκρουπ Κινέζων τουριστών χαράσσουν τον προορισμό τους. Το πού θα πάει το γκρουπ εξαρτάται από το μέγεθος της προμήθειας που οι ίδιοι θα ζητήσουν, η οποία κυμαίνεται από 20% έως 30%. Από εστιατόρια μέχρι πανάκριβα καταστήματα ρολογιών και κοσμημάτων. Οι ίδιοι οι Κινέζοι τουρίστες δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει και το πού πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος του ποσού που καταβάλλουν».

Η παράνομη συνεργασία με τοπικά ελληνικά πρακτορεία

Το πρακτορείο στην Κίνα πουλάει το πακέτο σε ελληνικά πρακτορεία της Σαντορίνης. Στη συνέχεια οι Κινέζοι δήθεν ξεναγοί πηγαίνουν στα τοπικά πρακτορεία και παραλαμβάνουν τους τουρίστες. Από κει και πέρα τους καθοδηγούν όπως θέλουν αυτοί. Τους αναγκάζουν να κάνουν έξτρα γεύμα, τους πηγαίνουν σε διάφορα καταστήματα, σε κοσμηματοπωλεία, τους κάνουν έξτρα τουρ δηλαδή, δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνει το πακέτο. Έτσι, οι τουρίστες αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κερδοσκοπούν οι «ξεναγοί», αλλά και τα ελληνικά πρακτορεία που συνεργάζονται μαζί τους.

Tιμολόγια για να δικαιολογηθεί μέρος των μαύρων χρημάτων

Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες, οι καταστηματάρχες οι οποίοι έχουν συνεργασία με τους παράνομους ξεναγούς κόβουν πού και πού τιμολόγια, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο μαύρος τζίρος τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών όσο και των Κινέζων «μαϊμού» ξεναγών.

Ο ακριβής αριθμός των ξεναγών οι οποίοι δρουν στο νησί της Σαντορίνης διαφέρει από σεζόν σε σεζόν. Ωστόσο, οι καταστηματάρχες και τα πρακτορεία που συνεργάζονται μαζί τους κρατούν κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα και τα τηλέφωνά τους.

Έως και 200.000 ευρώ ο τζίρος

Οι καταγγελίες επιχειρηματιών της Σαντορίνης είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο νησί. «Ακόμα και 200.000 ευρώ μπορεί να κερδίσει παράνομα ένας τέτοιος… ξεναγός» επισημαίνουν…

Ακούστε τη μαρτυρία του πρώτου επιχειρηματία:

Ακούστε τη μαρτυρία ιδιοκτήτριας επιχείρησης:

Ο Κώστας Χρηστίδης, εκτελεστικός πρόεδρος της «Πύλης Φιλίας Ελλάδας-Κίνας», κατήγγειλε και αυτός από τη μεριά του την παράνομη δράση των Κινέζων ξεναγών, ενώ έκανε έκκληση τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στην Οικονομική Αστυνομία να επιδοθούν σε σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να πατάξουν την παρανομία αλλά και τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει πως έχουν απειληθεί ακόμα και οι ζωές κάποιων καταστηματαρχών της Σαντορίνης από τους Κινέζους.

Παρακολουθήστε τα όσα κατήγγειλε στο zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης