Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα -πάνω από έναν χρόνο- διακοπής των εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας των Θεσπατόρων στα Λουτρά του ορεινού όγκου της Ξάνθης (Πομακοχώρια) ακούστηκε εκ νέου ο ήχος της καμπάνας και ψαλμωδίες από το εσωτερικό του ναού.

Η πανδημία και ο Covid-19 είχαν καταδικάσει την εκκλησία σε… σιωπή. Την πρωτοβουλία επαναλειτουργίας του ιερού ναού ανέλαβε ο σύλλογος οι οποίοι επισήμαναν πως χρειάστηκαν να ολοκληρωθούν κάποιες μικροεπισκευές στο εσωτερικό της εκκλησίας οι οποίες έγιναν αφιλοκερδώς από μουσουλμάνο κάτοικο της περιοχής. Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη πως μεταξύ των μουσουλμάνων Πομάκων του ορεινού όγκου της Ξάνθης και των χριστιανών κατοίκων της περιοχής η συμβίωση είναι αρμονική και βασίζεται στην ανθρωπιά, την κατανόηση και την αλληλεγγύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας τίμησε με την παρουσία του και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων,  στην οποία συμμετείχαν 40 περίπου πιστοί, μέλη και φίλοι της ΕΑΑΣ Ξάνθης, καθώς και αντιπροσωπείες των γειτονικών Στρ. Μοναδων που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο του Ναού, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας.

Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, από το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, σε όλο το εκκλησίασμα, καφές και κεράσματα σε τοπικό κατάστημα του χωριού. Στη συνέχεια οι περισσότεροι γευμάτισαν, συμβάλλοντας έτσι και στην μικροοικονομία του χωριού.

Με μέριμνα του αναδόχου, Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, στο διάστημα που μεσολάβησε, τοποθετήθηκαν 15 καλαίσθητα ξυλόγλυπτα στασίδια, με την οικονομική βοήθεια των μελών του, ενώ έγινε επίσης και η απαιτούμενη συντήρηση του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του Ναού καθώς είχε υποστεί φθορές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες εδώ και έναν και πλέον χρόνο που είχε να λειτουργήσει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης