Σε ανακοινώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά προχώρησαν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Ιουνίου. 

Αρχικά, οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν πως κάθε υπόθεση απαιτεί κόπο και ψυχή για να εξιχνιαστεί, και πως για την εξιχνίαση της συγκεκριμένης είχαν «ένα λόγο παραπάνω». Τη χαρακτήρισαν ως δύσκολη υπόθεση, καθώς «δεν υπήρχαν στοιχειά και η αστυνομία δεν δουλεύει με υποψίες αλλά με αδιάσειστα τεκμήρια και δικογραφίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στελέχη του τμήματος ανθρωποκτονιών είναι εκπαιδευμένα και επαγγελματίες, ενώ σημείο κλειδί στάθηκε η σχέση εμπιστοσύνης με τον σύζυγο του θύματος», δήλωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαβεβαιώνουμε τον κάθε πολίτη ότι με τον ίδιο ζήλο θα δίνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ευρήματα ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη» δήλωσε ο Κων. Χασιώτης, προϊστάμενος του τμήματος ανθρωποκτονιών.

«Το προσωπικό της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών με την ασφάλεια Αττικής, περισυνέλλεξαν στοιχειά, ίχνη και πειστήρια προς εργαστηριακή αξιοποίηση. Μετά από την εργαστηριακή εξέταση, και από πολυήμερη ερευνά, καταδείχτηκε η πολυπλοκότητα της υπόθεσης και το ότι χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση. Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού. Κατά την εξέτασή του έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν έντονες αναντιστοιχίες και έπρεπε να απαντηθούν ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων έφεραν πολύτιμα στοιχειά για την εξιχνίαση».

Σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις η Πηνελόπη Μηνιάτη, διευθύντρια εγκληματικών εργαστηρίων αναφέρθηκε στο σκίτσο το οποίο έγινε καθ’ υπόδειξην του δράστη και πρόσθεσε ότι ήταν κρίσιμη η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού. «Έγινε άμεσα αντιληπτό ότι υπήρχαν αναντιστοιχίες και τέθηκαν ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις αποδείχθηκαν πολύτιμα και καθοριστικά στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης». 

Όπως περιέγραψε ο Κώστας Χασιώτης, προϊστάμενος του τμήματος ανθρωποκτονιών, η υπόθεση ξεκίνησε στις 11 Μαΐου όταν το κέντρο της άμεσης δράσης ειδοποιήθηκε από τον σύζυγο του θύματος για το περιστατικό. Οι αστυνομικοί στο σπίτι βρήκαν το θύμα στο κρεβάτι νεκρό και τον σύζυγο δεμένο, και το 11 μηνών βρέφος πάνω στο θύμα. Τα κρίσιμα δεδομένα ήρθαν από το εργαστήριο τοξικολογίας του ΕΚΠΑ και η αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία, από το κλείσιμο των αναπνευστικών οδών. Το θύμα ήταν δεμένο πισθάγκωνα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ βρέθηκαν και σημάδια στα χέρια και τα πόδια του συζύγου από το δέσιμο και τα σημάδια αυτά ήταν αχνά, μόλις διακρινόμενα, κάτι που δημιούργησε προβληματισμό σε σχέση με τον χρόνο που ισχυρίστηκε ο σύζυγος ότι ήταν δεμένος, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ερευνώντας τον χώρο οι αστυνομικοί εντόπισαν αλλαγές σε σχέση με όσα ανέφερε ο δράστης στην αρχική του κατάθεση. Ένα παράθυρο στο υπόγειο ήταν παραβιασμένο, και εκτιμήθηκε ως είσοδος των ατόμων που ισχυρίστηκε ο σύζυγος του θύματος ότι εισέβαλαν στο σπίτι. Ασυνήθιστο θεωρήθηκε από τους αστυνομικούς το γεγονός ότι βρέθηκε ο σκύλος κρεμασμένος στη σκάλα. Τα πιο κρίσιμα στοιχεία ήταν μια κάμερα, ένα ψηφιακό ρολόι (smart watch) που φορούσε το θύμα και τα κινητά του ζευγαριού. 

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών αφιερώθηκε στο να ερευνηθούν οι ισχυρισμοί του συζύγου. Παρά τις έρευνες, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη άλλων προσώπων στον χώρο και θεωρήθηκε πιθανή η εμπλοκή του συζύγου στη δολοφονία.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε σχολαστικά ο σύζυγος, ο οποίος μετέφερε τη συζήτηση στη σχέση που είχε με το θύμα και το παιδί του. Κάποια στιγμή,  θέλησε να διαβεβαιώσει πως δεν ήθελε να εξαπατήσει και να πει ψέματα αλλά να αποφύγει τη σύλληψη, να μην μπει φυλακή και να μείνει με το παιδί του. Αυτό οδήγησε στην ομολογία του καθώς μετά από λογομαχία με τη σύζυγό του είχε μια έκρηξη συναισθήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο δράστης περιέγραψε στην αστυνομία μια προς μια τις κινήσεις του: Τη θανάτωση του σκύλου, την αφαίρεση της κάρτας μνήμης αλλά και ότι έδεσε τον εαυτό του και πως σκηνοθέτησε τον χώρο έτσι ώστε να πείσει ότι πρόκειται για ληστεία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης