Ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.490 κρούσματα Covid-19 στη χώρα, ενώ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού 41 άνθρωποι. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 239, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια, που στη συνέχεια ανακοίνωσε πως από τα νέα 1.490 κρούσματα, τα 390 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και τα 412 στη Θεσσαλονίκη.

Την ανησυχία των ειδικών προκαλεί η μεγάλη έξοδος από την Αττική που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πριν την επιβολή του lockdown. Όπως επισήμανε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και κάλεσε όσους ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έξαρση η πανδημία στην Ευρώπη – Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο

Ο κ. Μαγιορκίνης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer για το εμβόλιό της κατά του Covid-19, στις οποίες έγινε γνωστό πως η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 90%.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω έξαρσης του Covid-19 και έτσι πολλές χώρες της έχουν επιβάλλει lockdown διαφόρων ειδών, για τον περιορισμό της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα έχουμε περάσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας. Η Αττική φαίνεται πως είναι σε ήπια κατάσταση, όμως στο βόρειο τμήμα της χώρας τα πράγματα είναι χειρότερα, ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για τη μετάβαση σε δικαστικές Αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές Αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.
  • Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
  • Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποίει με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
  • Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτός περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές.

Χαρδαλιάς: Εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων

«Το δεύτερο κύμα είναι πολύ πιο έντονο από το πρώτο», ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τη σειρά του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακό, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, διεξήχθησαν 181.138 έλεγχοι για τα μέτρα κατά του Covid-19, και διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ, ενώ σε αναστολή τέθηκαν 29 καταστήματα. Κύριες παραβάσεις που εντοπίστηκαν είχαν να κάνουν με τη μη χρήση μάσκας, τη μη αποστολή SMS, την έλλειψη βεβαίωσης μετακίνησης και τη μη τήρηση κανόνων λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε λαϊκές αγορές. 

Αυξάνεται η ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περίοδο του lockdown

Από σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιείται, εξ αποστάσεως, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Κάθε Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση Δευτέρας και Παρασκευής θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης