Επέστρεψε από σήμερα η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Χαρδαλιάς θα ανακοινώνει μια φορά την εβδομάδα τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Η ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα γίνεται κάθε Τρίτη από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 4.012, οι θάνατοι έφτασαν τους 195, τα κρίσιμα κρούσματα είναι 12, ενώ έχουν αναρρώσει 1.374. 

Συγκεκριμένα, τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται σε 295, ενώ τα 53 είναι ενεργά ακόμη. Τα υπόλοιπα έχουν επιστρέψει στη χώρα τους. Πρώτες χώρες είναι η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με ποσοστό 76%. Τα 225 κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

Την ίδια ώρα, στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορωνοϊό έδωσε ο υφυπουργός. Όπως είπε από 1-19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. 

Ο απολογισμός του τρέχοντα μήνα περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα. Μάλιστα η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Προμαχώνα και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, οι 5 πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και ΗΠΑ. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μειωμένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Όμως θέσαμε σε εφαρμογή σύγχρονο σύστημα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων. Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως ως το τέλος του μήνα θα αποφασιστεί αν η χώρα θα παραμείνει χωρίς πανηγύρια και τον Αύγουστο. 

«Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Και είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει έτσι», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «η δεύτερη φάση της προσπάθειάς μας είναι πιο δύσκολη, πιο απαιτητική από την πρώτη. Για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Γιατί η κατάσταση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αυτήν τη στιγμή χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, εγρήγορση και επιφυλακή τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και της ίδιας της κοινωνίας. «Ο μεν κρατικός μηχανισμός παραμένει έτοιμος, σε όλη αυτήν την πορεία προσαρμόζει τη στρατηγική του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και παραμένει καθημερινά σε επιφυλακή, παρακολουθώντας κάθε επιδημιολογική εξέλιξη, τόσο στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. Οι δε πολίτες, πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες», σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές και από αυτήν τη φάση αλλά και να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνία μας χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.

«Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, επισκέπτες-ταξιδιώτες και φιλόξενοι Έλληνες πολίτες. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος οι Έλληνες, η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε να δίνουμε το δικό μας ξεχωριστό παράδειγμα ευθύνης, να συνεχίσουμε επίμονα και περήφανα να γράφουμε το δικό μας ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο της διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και ασφαλείς, κερδίζοντας κάθε μέρα μικρές και μεγάλες μάχες, κερδίζοντας εν τέλη τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης