Φίλιππος Καραμέτος

Μόλις 170 έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς επί πέντε ολόκληρα χρόνια που η «αλλοιωμένη» λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στη χώρα μας, περιφερόμενη από γραφείο σε γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα, μάλιστα, που η φοροδιαφυγή και η είσπραξη αδήλωτων εισοδημάτων είναι το κεντρικό σύνθημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός των ελέγχων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κρίνεται μη ικανοποιητικός, λόγω και των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό.

Σε μια υπόθεση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω της… εκκωφαντικής αδράνειας που τη συνοδεύει και η οποία είχε οδηγήσει στο εδώλιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η πορεία των ελέγχων παρουσιάζει δραματική καθυστέρηση.

Από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνει η επίμαχη λίστα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο για 170 (!).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους βέβαια και οι συγγενείς του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν διαγραφεί από την αρχική λίστα που έφτασε στις ελληνικές αρχές. Αν λάβει κανείς δε υπόψιν πως ακόμη κι έτσι, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 80 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τους 170 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας, για τους οποίους ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, τότε μπορεί να αντιληφθεί πως η αξιοποίηση ολόκληρης της λίστας θα δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημόσια έσοδα.

Οι οικονομικοί εισαγγελίες Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συνεχίζουν να ξεσκονίζουν τους φακέλους που έχουν στα χέρια τους με τους λογαριασμούς της επίμαχης λίστας. Με τη συνδρομή μάλιστα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, ελέγχουν όλες τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα προκειμένου να εντοπίσουν ίχνη φοροδιαφυγής με …άρωμα Ελλάδας.

Από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων οι πρώτοι που ελέγχθηκαν ήταν συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς η διαγραφή των ονομάτων τους είχε ξεσηκώσει θύελλα.

Στη συνέχεια, από τα υπόλοιπα 2.059 αρχεία ταυτοποιήθηκαν 1.725 λογαριασμοί που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή σε εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία απέδωσε το πρώτο κύμα των ελέγχων. Από αυτά τα 13.788.184 ευρώ εισπράχθηκαν μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Βαλαβάνη. Οι οφειλέτες προσήλθαν και υπήχθησαν στο νόμο ρυθμίζοντας συνολικές οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023.832 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανάλογος φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει για άλλες 350 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται…

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Ερβέ Φαλτσάνι στο zougla.gr:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης