«Πονοκέφαλος» έχει πιάσει κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα χρέη των φορολογουμένων προς το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική κρίση, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και η παρατεταμένη ύφεση έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να αδυνατούν να καταβάλουν χρήματα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φορτώνονται κάθε μήνα μ’ ένα δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία φθάνουν τα 67,75 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό οι νέες οφειλές από τον Ιανουάριο του 2014 ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Δημόσιο εισέπραξε λιγότερα από 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κι όλα αυτά ενώ η τρόικα επιστρέφει στα μέσα Σεπτεμβρίου για νέα κρίσιμη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρυθμίσεις… ναι, αποπληρωμή… όχι

Τα στοιχεία εξαμήνου που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Ειδικότερα, δείχνουν ότι τα καινούργια χρέη (δηλαδή αυτά που σχηματίστηκαν από τις αρχές του 2014) έφτασαν στα 6,225 δισ. ευρώ έναντι 5,198 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σε αυτά, αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2013, τα συσσωρευμένα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται πλέον στα 67,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα είχε θέσει ως στόχο να εισπραχθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, πράγμα που επιτεύχθηκε. Όσον αφορά όμως στα καινούργια χρέη, ο στόχος ήταν να εισπραχθεί το 16% των νέων οφειλών, ωστόσο συγκεντρώθηκε μόνο το 12,01%. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να εισπραχθεί το 25% των καινούργιων χρεών, τα οποία ρυθμίζονται μόλις σε 12 δόσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 377 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν φόροι 70,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 19,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκαν 377 έλεγχοι φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 70 εκατομμυρίων ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης