Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε ιδιωτική τράπεζα είχε μετατρέψει την σχολική επιτροπή 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αμαρουσίου η πρώην πρόεδρος της επιτροπής κυρία Κων. Δρ., όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για υπόθεση σκάνδαλο, καθώς την ώρα που η ελληνική οικογένεια στενάζει από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και τα περισσότερα δημόσια σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης -σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ηλεκτροδότησης-, κάποιοι επιτήδειοι βάζουν το χέρι τους «στο βάζο με το μέλι» υφαρπάζοντας χρήματα σχολικών επιτροπών τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας, θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης αλλά και εκτέλεσης έργων για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων και τον κάθε είδους εξοπλισμό τους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, τη οποία παρακολουθεί στενά και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, πρωταγωνίστρια είναι η πρώην πρόεδρος της σχολικής επιτροπής 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αμαρουσίου, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, καρπώθηκε γύρω στις 70.000 ευρώ!

Ας ξεδιπλώσουμε όμως το ρεπορτάζ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλεγχος

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Μάρτιο του 2012. Τότε ο Δήμος Αμαρουσίου διαβίβασε εντολή στην Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης με την οποία την καλούσε να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στην «Σχολική Επιτροπή 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αμαρουσίου» διότι αυτή επρόκειτο να συγχωνευθεί.

Μετά την εντολή ελέγχου, οι ελεγκτές στις 17 Μαΐου 2012 επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την πρόεδρο και της ζήτησαν τα βιβλία και τα δικαιολογητικά εσόδων και εξόδων, καθώς και τα βιβλιάρια καταθέσεων που είχε στη κατοχή της.

Έκανε την… «πάπια»

Η πρόεδρος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση της υπηρεσίας. Η… ύποπτη αδιαφορία της, ανάγκασε τους ελεγκτές να της στείλουν πρόσκληση στην οποία αναγράφονταν τα εξής:

«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, στις 17/5/2012, ενημερωθήκατε για την έναρξη του Διαχειριστικού Ελέγχου στην Σχολική Επιτροπή των 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου Αμαρουσίου, στην οποία διατελέσατε Πρόεδρος μέχρι την 6/5/2011. Κληθήκατε να προσκομίσετε και να παραδώσετε, στις 23/5/2012 στα γραφεία του Δήμου Αμαρουσίου, τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου από 1/1 έως 6/5/2011, τα βιβλία και στοιχεία εσόδων και εξόδων, καθώς και τα χρηματικά υπόλοιπα και τυχόν περιουσιακά στοιχεία, που διαχειρισθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας, προκειμένου να προβούμε στις απαιτούμενες ελεγκτικές επαληθεύσεις, αλλά μέχρι την σύνταξη της παρούσας δεν ανταποκριθήκατε».

Στη συνέχεια τα στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν προφορικά από τον Δήμο Αμαρουσίου στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξέλιξη του ελέγχου, όπως έγγραφα από το τμήμα Παιδείας και σελίδες πρακτικών των γενικών συνελεύσεων.

«Δεν έδινε αναφορά για τα οικονομικά»

Παράλληλα, προσέγγισαν και τον αντιπρόεδρο της Σ. Ε. κ. Παν. Γλ., όπου του ζήτησαν να τους ενημερώσει αναφορικά με τα χρήματα που διαχειριζόταν η εν λόγω σχολική επιτροπή.

Σε απάντηση που απέστειλε ο Γλ. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Με την πρόεδρο είχαμε μια τυπική συνεργασία. Δεν ήταν τυπική στις συνεδριάσεις της, οι οποίες γίνονταν κάθε τρίμηνο αντί για κάθε μήνα. Όσες φορές προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί της για προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς το ανέβαλε. Όταν πληροφορήθηκα για τις οικονομικές και τυπικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, η επικοινωνία μας είναι πια αδύνατη. Να σας ενημερώσω ότι η πρόεδρος, ουδέποτε έδωσε σε μένα ή στα άλλα μέλη του Δ.Σ. καμία αναφορά για τα οικονομικά της Σ.Ε. παρά τα πλέον τυπικά».

Οι διαπιστώσεις

Τα όσα τελικά προέκυψαν από τον έλεγχο, είναι ενδεικτικά της δράσης της προέδρου…
Συγκεκριμένα, η Κων. Δρ., την 1 Ιανουαρίου 2011 φέρεται (σύμφωνα με τον απολογισμό) να διατηρούσε μετρητά 39.271 ευρώ (ποτέ δεν εξηγήθηκε ο λόγος ανάληψης του χρηματικού ποσού).

Επιπλέον, από τον απολογισμό του 2010 που παραδόθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, προέκυψε ότι στο όνομα της σχολικής επιτροπής τηρούνταν λογαριασμοί καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την 31η Δεκεμβρίου 2010, οι καταθέσεις ανέρχονταν συνολικά σε 27.080 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, η… επιρρεπής στα οικονομικά πρόεδρος έκανε ανάληψη των χρημάτων από τα ιδρύματα και τα έβαλε στο «καλάθι» με τα 39.271 ευρώ, μαζεύοντας συνολικά γύρω στις 70.000 ευρώ.

Χρήματα που μέχρι και σήμερα… αγνοούνται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης