Το χριστουγεννιάτικο ραντεβού του σεβάστηκε ο χιονιάς που πλήττει τη βόρειο και κεντρική Ελλάδα ενώ αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες με επίκεντρο την Πελοπόννησο. Στα λευκά ξύπνησε η Λάρισα, από χθες το βράδυ χιόνιζε στο Βόλο και στο Πήλιο, το έστρωσε στη Λαμία, ενώ οι σταθερές κάμερες δείχνουν συνεχείς χιονοπτώσεις στην ορεινή Αρκαδία, τη Ζήρεια και το Μαίναλο και τον Χελμό στην Πελοπόννησο.

Η κακοκαιρία θα ανασταλεί για λίγες ώρες την Παρασκευή αλλά αναμένεται νέο βαρομετρικό χαμηλό από το ΣάββατοΉδη οι τοπικές Αρχές της Πελοποννήσου έχουν προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες να προσέχουν ιδιαίτερα στον άξονα Κόρινθος – Τρίπολη προς Καλαμάτα και Σπάρτη όπου αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις. Χιόνι άρχισε να πέφτει και στην Πάρνηθα στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία θα ανασταλεί για λίγες ώρες την Παρασκευή αλλά αναμένεται νέο βαρομετρικό χαμηλό από το Σάββατο που θα πλήξει τη χώρα προερχόμενο από τα βορειοδυτικά με χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς βοριάδες και τις χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

1. Την Πέμπτη (21-12-2017)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια).

Βροχές, κατά περιόδους ισχυρές, είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα, την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια).

β. Χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο αρχικά από τα 600 μέτρα, που σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές καθώς και στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) κατά διαστήματα θα χιονίζει και στα ημιορεινά (500-600 μέτρα).

γ. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη νότια Πελοπόννησο και στα Κύθηρα θα ενισχυθούν τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα 10 μποφόρ.
Xάρτης υετού το βράδυ της Πέμπτης

Χάρτης υετού το μεσημέρι της Παρασκευής

2. Την Παρασκευή (22-12-2017)

α. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις παραπάνω περιοχές. Επιπλέον, ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά).
β. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (23-12-2017)

Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη, και θα εξασθενήσουν. Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται το βράδυ και από τα βόρεια, με τοπικές
χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά, καταιγίδες στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Ύψος χιονόπτωσης το μεσημέρι της Παρασκευής

Ύψος χιονόπτωσης το απόγευμα του Σαββάτου

Nεφοκάλυψη το απόγευμα της Πέμπτης

Κάντε κλικ και δείτε live τη χιονόπτωση σε:

– Πάρνηθα

– Τρίκαλα Κορινθίας

– Βίλια Αττικής

–  Λίμνη Πλαστήρα

– Πισοδέρι

– Νεραιδοχώρι Τρικάλων

– Κόζιακα

– Νυμφαίο


– Ορεινή Ναυπακτία

Θερμοκρασία αέρα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Ύψος χιονόπτωσης στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης

Οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

-Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν, και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

-Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.λπ.

-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:

-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Ανάλογα με τον προορισμό σας, αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κ.λπ.).

-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες κι όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λπ.

-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.λπ.).

-Φορέστε κατάλληλα ρούχα, αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

-Προσέξτε όταν βαδίζετε, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Δελτίο κακοκαιρίας: Πού υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας

Στα «λευκά» η Λαμία

Χιόνισε στην πόλη της Καρδίτσας – Χειμωνιάτικο σκηνικό και στα Τρίκαλα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης