Δεν φθάνει που καταστράφηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, τώρα θεωρούν ότι τους εμπαίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τις αποζημιώσεις που αρνείται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ.

Παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των αγροτών, κυρίως της Πέλλας και της Ημαθίας, ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες συστήνοντας επιτροπή, που θα βγάλει σχετικό πόρισμα σε τρεις εβδομάδες. Ως τότε οι παραγωγοί βρίσκονται με κατεστραμένη παραγωγή, χωρίς χρήματα και ο ΕΛΓΑ αρνείται να τους αποζημιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαμαρτυρίες κατά του κ. Αποστόλου συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα, αφού από τη Δευτέρα βρίσκονται στους δρόμους αναζητώντας το δίκιο τους και έναν τρόπο να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών τους.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, κ. Χαλκίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουν πλέον οι αγρότες:

«Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Ζητάμε αποζημιώσεις για τη βροχόπτωση και το εμπάργκο. Πρέπει να πάρουμε μια ανάσα επιτέλους. Ζητούμε να μας δοθεί, όπως έγινε επί υπουργίας Καρασμάνη, στρεμματική ενίσχυση για το εμπάργκο. Είναι απαράδεκτο να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη η τιμή του συμπύρηνου», είπε ο κ. Χαλκίδης, προτείνοντας σήμερα Τετάρτη οι παραγωγοί να μη μαζέψουν την παραγωγή τους και να συγκεντρωθούν σε κομβικά σημεία των περιοχών τους (ο κ. Χαλκίδης πρότεινε τον κόμβο της Κουλούρας και συμφώνησε μαζί του ο πρόεδρος του «Μαρίνου Αντύπα» κ. Τσιουλάκος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έχει σταλεί εξώδικη δήλωση στον ΕΛΓΑ, με την οποία καλείται να ανταποκριθεί θετικά στην τεκμηριωμένη εισήγηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, η γνωμάτευση του οποίου τονίζει ότι οι ζημιές της βροχόπτωσης καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι με βάση το νόμο 3877/2010, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι υποχρεωμένο να καταβάλει το 20% των εισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών των γεωργών στον ΕΛΓΑ, υποχρέωση που δεν έχει τηρήσει, παρά στο ελάχιστο.

Πάντως είναι γεγονός ότι με 20 λεπτά το κιλό του ροδάκινου δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αγορά. Οι Ισπανοί ροδακινοπαραγωγοί έσπασαν τζάμια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ζητώντας να τους δοθούν 40.000 επιπλέον τόνοι δωρεάν διανομής. Στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν, καταθέσει αντίστοιχο αίτημα.

Ο κ. Αντωνιάδης, από τον ενιαίο σύλλογο αγροτών Νάουσας, τόνισε ότι έχει συμμετάσχει σε όλες τις συγκεντρώσεις για το πρόβλημα, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου ζητήθηκε από το υπουργείο η αύξηση των ποσοτήτων δωρεάν βοήθειας. Ο κ. Αντωνιάδης πριν από κάθε κινητοποίηση ζήτησε να περιμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί το πόρισμα της επιτροπής, καλώντας κάθε μέλος συνεταιρισμού να υποβάλλει, μέσω αυτού, αναγγελία ζημιάς, ενώ οι μεμονωμένοι αγρότες της Νάουσας μπορούν να το πράξουν μέσω του συλλόγου του. Επίσης πρότεινε οι κινητοποιήσεις να μην είναι πολλές και διασπαστούν, αλλά να πραγματοποιηθεί μια σε κάθε έδρα των περιφερειακών ενοτήτων.

Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών εξέφρασαν, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας ο κ. Γιάγκογλου και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κ-Δ Μακεδονίας η πρόεδρος του «Εμπορικού» της Βέροιας κ. Τσιπουρίδου.

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, ο οποίος είπε ότι ο δήμος του ετοιμάζει μελέτη για την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας, ζήτησε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει «χρυσή τομή» παραγωγών και βιομηχάνων στην τιμή του συμπύρηνου.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης ζήτησε την αποζημίωση των αγροτών, διαρκή μέτρα στήριξης λόγω του εμπάργκο, δίκαια αντιμετώπιση των παραγωγών από τις βιομηχανίες, με ανακοίνωση της τιμής του ροδακίνου.

Ο κ. Τσιούντας, εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, τόνισε τη στήριξη της ΠΚΜ και της Π.Ε. Ημαθίας στους αγώνες των αγροτών. «Ειδικά φέτος, μετά το εμπάργκο, την υψηλή φορολογία, την υπέρμετρη φορολογία, ήρθαν και τα φυσικά φαινόμενα να αποτελειώσουν το αγροτικό εισόδημα», τόνισε.

Τη στήριξη στο αίτημα αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ για την πρόσφατη θεομηνία δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Αντωνίου, στεκόμενος στο πόρισμα του ΙΦΔ Νάουσας.

Στηρίζουμε μια κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα είμαστε κοντά στον κόσμο, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, μεταφέροντας τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να καλύψει τις ζημιές και να δοθεί παράταση στις αναγγελίες, μετά την 31η Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης