Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη, σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Milex 21», στην έδρα της 1ης Στρατιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση διεξάγεται στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα, από τις 7 έως τις 18 Ιουνίου, με σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού των Στρατηγείων της Ένωσης στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών διαδικασιών επιχειρησιακής σχεδίασης, στον τομέα διαχείρισης κρίσεων, σε στρατιωτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «παρών» έδωσαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γάλλος ναύαρχος Herve Blejean, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Έλληνας αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, καθώς και πλήθος στρατιωτικών αντιπρόσωπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η άσκηση», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αλκ. Στεφανής, «είναι η μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, πάντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας των κρατών-μελών της και με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα».

«Κύριος σκοπός της», πρόσθεσε, «παραμένει η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους στη διαχείριση κρίσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη αποφάσεων, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων πολιτικο-στρατιωτικών δυνάμεων, τόσο σε στρατηγικό, όσο και επιχειρησιακό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον», υπογράμμισε, «χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, υψηλής αλληλεξάρτησης και εύθραυστων ισορροπιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαίτερη ατζέντα προκλήσεων και υβριδικών απειλών, που γίνονται συνεχώς πιο πιεστικές και απρόβλεπτες, όπως πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, μετανάστευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό, διεθνή τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική παγκοσμιοποίηση».

Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο υφυπουργός, «αναπτύσσονται διαρκώς νέες πρωτοβουλίες, με κοινή συνιστώσα την ανάγκη ενεργοποίησης των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή συνδρομής στους καθ’ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς και την κάλυψη των όποιων κενών διαπιστώνονται σε επίπεδα ασφάλειας και άμυνας».

«Η Ελλάδα», ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής, «ως η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που μετέχει ενεργά ως μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας και δρώντας με αναμφίβολη γεωστρατηγική υπεροχή, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει συνέργειες και πολιτικές που προωθούν την άμυνα και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χώρα αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης».

«Με προσανατολισμό πάντα στη διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αντιμετώπιση των υφισταμένων εστιών σύγκρουσης, την εμπέδωση της ειρήνης, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα σταθερό περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης