Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Σε κλοιό καύσωνα εισήλθε η χώρα μας, κυρίως από τα δυτικά,  με την άνοδο της θερμοκρασίας να γίνεται αισθητή ήδη σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η θερμή αυτή εισβολή θα κρατήσει για τουλάχιστον 6 ακόμα ημέρες και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται πολύ προσοχή, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Η εξέλιξη του θερμού αυτού κύματος προκαλεί ανησυχία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες προφύλαξης από την υπερβολική ζέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα – εφόσον δεν υπάρξουν νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα –  όπου και θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος  σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα 2 Αυγούστου (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο)

Όπως ανέφερε στο zougla.gr o υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μανώλης Ανανδρανιστάκης, από σήμερα Τετάρτη και για τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα δείχνει άνω των 40 βαθμών και θα ανεβαίνει σταδιακά. Παράλληλα επεσήμανε και ποιες περιοχές αναμένεται να «ψηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα δε με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, εκτιμάται ότι ο καύσωνας θα παραταθεί για τουλάχιστον ως και την Τετάρτη 4 Αυγούστου. 

Σημειώνεται πως την Τρίτη, η θερμοκρασία έφτασε του 40,5 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε 16 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έσπασε το φράγμα των 42 βαθμών στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Οι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη 

Την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη με συνθήκες καύσωνα κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39-41 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 18 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες στη χώρα την Πέμπτη ( Πηγή: Weather.gr)

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-40 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 26 έως 36-37 βαθμούς.

«Καμίνι» οι μεγάλες πόλεις

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, όλες αυτές τις ημέρες του κάυσωνα, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας», με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει.

Στη Λάρισα τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείξει 45 βαθμούς Κελσίου (Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο)

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ έως 3 Αυγούστου :

Παρασκευή 30 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, σημειώνοντας νέα άνοδο, θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου

β. στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και

δ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 31 Ιουλίου

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 1η Αυγούστου

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και πιθανώς τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Δευτέρα 2 Αυγούστου

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Τρίτη 3 Αυγούστου

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά. 

Πώς εξηγείται μετεωρολογικά ο ισχυρός καύσωνας

Οι παρατεταμένοι καύσωνες έχουν μετεωρολογική εξήγηση, όπως ανέφερε στο ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Υπάρχει μια εμμονή πολύ υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποφέρουν την αύξηση της θερμοκρασίας», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Και συνεχίζει: «Δεν αρκεί να έχουμε μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική, αυτή είναι η πρώτη εξήγηση που προφανώς ισχύει, αυτό που ζεσταίνει περισσότερο είναι καθοδικά ρεύματα μέσα στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούνται από συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα στρώματα. Δηλαδή, έχεις μια θερμή μάζα στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σαν καθίζηση αερίων μαζών που έχουν σαν αποτέλεσμα να συνδυάζονται και να ζεσταίνονται περισσότερο. Οι θερμές αέριες μάζες με υψηλές πιέσεις που ευνοούν τις καθοδικές κινήσεις και τη θέρμανση των αερίων μαζών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Στο Άργος τη Δευτέρα 2 Αυγούστου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 45 βαθμούς (Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο)

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Έκκληση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου : «Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή».

«Καλούμε τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οφείλουμε να αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας και να ακολουθούμε τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Έχουμε χρέος τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

«Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης