Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Συναγερμός σήμανε στις αρχές καθώς τουλάχιστον 5 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο γηροκομείο «Μεγαλόχαρη» στη Γλυφάδα, με τους ηλικιωμένους να μεταφέρονται στο Αττικόν νοσοκομείο για δειγματοληπτικές εξετάσεις, όπως αποκάλυψε πρώτο χθες το zougla.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία εργαζόμενη γυναίκα ήταν ο «Ασθενής 0». Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και κλιμάκιο του Οργανισμού πραγματοποίησε τεστ για τον κορωνοϊό σε εργαζόμενους και ηλικιωμένους. Τα πρώτα τεστ βγήκαν όλα αρνητικά, ακολούθησε εκ νέου δειγματοληπτικός έλεγχος όπου και πάλι βγήκαν όλα αρνητικά. Στην τρίτη εξέταση όμως από τα τεστ τα 5 ήταν θετικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2020 εκκενώθηκε το γηροκομείο «Μεγαλόχαρη» με τους ηλικιωμένους ασθενείς να μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Αττικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ήδη οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε δειγματοληπτικά τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών, όπως ορίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα αυτών. Ακολουθεί η απολύμανση σε όλους τους χώρους του οίκου ευγηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε την κατάσταση «εύθραυστη» ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι ο μεγάλος αριθμός των θανάτων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.). «Δεν έχει προστατευθεί ο πληθυσμός αυτός όπως θα έπρεπε», τόνισε και απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό σε γηροκομείο στην Ελλάδα. Αντιθέτως, πρόκειται για το ένατο στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη από τις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα.

Κρούσματα σε μονάδες έχουν καταγραφεί στις περιοχές: Άγιος Παντελεήμονας, Μοσχάτο, Μαρούσι, Νέα Μάκρη αλλά και την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης