Ο ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης Κέρκυρας «Νίκος Μώρος», Λευκάδας «Δίαυλος», Ζακύνθου «Η Στοργή», Κεφαλονιάς-Ιθάκης «Απόπλους» και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, την υλοποίηση της ενταμένης πράξης με τίτλο «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», με κωδικό ΟΠΣ 5050811 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Ιόνια Νησιά 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 5 με θεματικό αντικείμενο «Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας & των διακρίσεων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για 3 έτη, με έδρα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. 

Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τα νησιά της Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς-Ιθάκης με προσωπικό για τις παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού με χαρακτηριστικά «υψηλού κινδύνου» και της τοπικής κοινότητας της εν λόγω Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ενισχύει με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας «Νίκος Μώρος», Λευκάδας «Δίαυλος», Ζακύνθου «Η Στοργή» και Κεφαλονιάς-Ιθάκης «Απόπλους». Με την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, επιτυγχάνεται η αύξηση και διεύρυνση των παρεμβάσεων πρόληψης στην κοινωνία των πέντε νησιών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, ο πυλώνας της πρόληψης είναι καίριας σημασίας. Οι παρεμβάσεις στο τομέα της πρόληψης στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιβαρυντικών παραγόντων  που καθιστούν ευάλωτο το άτομο και παράλληλα στην ενίσχυση των παραγόντων που ενδυναμώνουν και προστατεύουν το άτομο προκειμένου να αποφύγει τη χρήση ουσιών ή την υιοθέτηση άλλων επιβλαβών για την υγεία του συμπεριφορών. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, ενεργοποιώντας φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης