«Η μεγάλης κλίμακα διαφθορά» στον ΟΤΕ αποτελούσε …παρωνυχίδα για τον άλλοτε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμό Παναγιώτη Βουρλούμη ο οποίος άνοιξε το πρωί τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων για το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας για την επίμαχη σύμβαση 8002/1997 σχετικά με την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης παραδέχθηκε πως δωροδοκήθηκαν στελέχη του Οργανισμού από το γερμανικό κολοσσό αλλά εκείνος δεν θεώρησε σκόπιμο να το ερευνήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης που διατέλεσε πρόεδρος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010 δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομένως έβαλαν στην τσέπη χρήματα, αφού όπως είπε, είχε…σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;
Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα απο έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.
Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.
Μάρτυρας: Ναι, εικάζω.
Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;
Μάρτυρας: Το εννοώ όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει, πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.
Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;
Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα
Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε τη σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.
Μάρτυρας: Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω. Αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Ο κ. Βουρλούμης ανέφερε πως στο ταξίδι στη Γερμανία πληροφορήθηκε για τους χρηματισμούς της Siemens.«Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σικατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemen. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο ότι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.Ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του Θόδωρου Τσουκάτου ανέφερε συγκεκριμένα για την υπόθεση του 1 εκ μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό : «Το πραγματικό γεγονός το έχει δεχθεί ο κ.Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης