Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το έργο οδικής σύνδεσης Ακτίου-Αμβρακίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 12:39
Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το έργο οδικής σύνδεσης Ακτίου-Αμβρακίας
Δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο οδικής σύνδεσης Ακτίου-Αμβρακίας, προκήρυξη η οποία απεστάλη προς δημοσίευση το απόγευμα της Παρασκευής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, μετά τη δημοσίευση έχει προβλεφθεί να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Στόχος - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - είναι η ολοκλήρωση του έργου, που εδώ και μία οκταετία έχει καταδικάσει σε απομόνωση και χείριστες συνθήκες οδικής ασφάλειας τους κατοίκους της.

«Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5 χιλιομέτρων, παραμένει ημιτελής από το 2010 και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παθογένειας με τα οποία κληροδότησαν τα δημόσια έργα της χώρας οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την τύχη τους: πλασματικά χρονοδιαγράμματα, αστόχαστο προγραμματισμό, ασαφείς και χαώδεις προϋποθέσεις κατασκευής, ανύπαρκτες απαλλοτριώσεις μεγάλα γεωτεχνικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν. Στοιχεία που καταδεικνύουν την έλλειψη ωριμότητας που είχε τότε το έργο για να δημοπρατηθεί και φυσικά για να υλοποιηθεί» αναφέρεται. Παράγοντες, που - όπως σημειώνεται από το υπουργείο - ενέταξαν και το συγκεκριμένο έργο στον μακρύ κατάλογο με τα τελματωμένα και ανολοκλήρωτα έργα που άφησαν κληρονομιά οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά-Νότου ανατέθηκε το 2010. Τα έργα βάλτωσαν εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων και της έλλειψης βασικών μελετών. Μάλιστα, το έργο δημοπρατήθηκε τότε χωρίς το σύνολο των απαιτούμενων οριστικών και εγκεκριμένων μελετών αλλά μόνο με προμελέτες, που και αυτές ήταν ελλιπέστατες» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Με την παρούσα προκήρυξη επουλώνονται οι πληγές των ανολοκλήρωτων εργασιών, καθώς εντάσσονται ως ενιαία εργολαβία στη νέα δημοπράτηση που θα ακολουθήσει για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου».

Γίνεται, δε, γνωστό πως υπό την καθοδήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ολοκληρώθηκαν οι οριστικές εγκεκριμένες μελέτες που αφορούν στο σύνολο του έργου, καθώς και όλες οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων του έργου. Ο προϋπολογισμός της δημοπρατούμενης εργολαβίας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ. Το αντικείμενο του έργου, όπως περιγράφεται στο κείμενο της προκήρυξης, είναι η κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών για την ολοκλήρωση της Πράξης «Κατασκευή Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου», που δεν ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο των αρχικών συμβάσεων. Η σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου είναι προφανής. Ο οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία αποτελεί στην ουσία τον πρώτο κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού.

Όπως τονίζεται, θα συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του Αμβρακικού, ο οποίος επί χρόνια αποτελούσε μία φυσική τομή στη δυτική πλευρά της χώρας και επέτεινε τα χρόνια προβλήματα απομόνωσης της περιοχής. Η συμβολή της (σ.σ.: αυτής της επικοινωνίας) στην τοπική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 13:31