Το 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά από τις 22 του μηνός βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ Ελλήνων, Αλβανών μεταναστών με τα παιδιά τους 2ης και 3ης γενιάς, της σχολικής επιτροπής και του διευθυντή. Η ιστορία άρχισε όταν εγκρίθηκε από τη σχολική επιτροπή η εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά 2ης και 3ης γενιάς μεταναστών τα οποία δεν έχουν πλέον επαφή με τη γλώσσα τους.

Στη συνέχεια, υπήρξαν γονείς και άλλοι παράγοντες που έθεσαν ζήτημα αρνούμενοι να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή. Οι αντιδράσεις αυτές κατέληξαν κάποια στιγμή στο επίσης καταδικαστέο γεγονός όπου μαθητές αλβανικής καταγωγής του σχολείου ανάρτησαν την αλβανική σημαία δίπλα στην ελληνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά μαθητές ελληνικής καταγωγής πραγματοποίησαν κατάληψη του σχολείου με μόνο αίτημα την μη εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας. Προκειμένου να λήξει η κατάληψη, χωρίς όμως να λυθεί το πρόβλημα, η σχολική επιτροπή αποφάσισε να μη διεξαχθούν τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας.

Η κρίση συνεχίστηκε και την Παρασκευή 26 ο διευθυντής του γυμνασίου υπέβαλλε την παραίτηση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως αυτός ο κύκλος εθνικισμών και ξενοφοβίας από όλες τις πλευρές εμφανίζεται τη στιγμή που Αθήνα και Τίρανα προωθούν με ραγδαία βήματα την επίλυση των μεταξύ τους εκκρεμοτήτων με άμεσο στόχο την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών που εκκρεμεί από το 1940. Εύλογο ερώτημα. Πώς διαχειρίζεται την υπόθεση η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων και το υπουργείο Παιδείας; Πώς σε μια ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη και τουριστική πόλη όπως τα Χανιά οι γονείς και οι σχολικοί παράγοντες ξεχνούν πως ένα από τα βασικότερα αιτήματα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν η δημιουργία σχολείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας;

Κύριε Γαβρόγλου περιμένουμε απάντηση.

Φωτογραφία: zarpanews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης