Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να πάρουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν αν και κατά πόσο είναι εφικτή η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων.

Στο τραπέζι βρίσκονται το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των φροντιστηρίων αλλά και των κέντρων αισθητικής. Αντίθετα, η μεγαλύτερη άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, αυτό που λόγω της περιόδου αποκαλείται πλέον «Πάσχα στο Χωριό», μάλλον θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επιστήμονες αναμένεται να ανάψουν «πράσινο φως» για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, καθώς διαπιστώνεται από τη μέχρι στιγμής λειτουργία του λιανεμπορίου ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων δεν αναμένεται να συνοδευτεί και από άμεση κατάργηση του «click inside». Αν και στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι τα υποχρεωτικά self tests θα κάνουν περιττή τη χρήση του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για λίγες μέρες ακόμα.

Για ό,τι αφορά τα κέντρα αισθητικής, τα οποία λειτουργούν ήδη αλλά μόνο για περιποίηση άκρων, εξετάζεται πολύ σοβαρά η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια, όπου εκτός από τη μεγάλη πίεση που ασκείται από χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, υπάρχει και το φλέγον θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες πλησιάζουν και κάνουν επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας των μαθητών.  

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την επιβαρυμένη κατάσταση στο σύστημα υγείας. Ο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων -πλέον ξεπερνούν τους 800- είναι μία πηγή προβληματισμού, ωστόσο οι πολλοί εκτιμούν ότι ο αριθμός τους αντικατοπτρίζει την κατάσταση πριν από 2-3 εβδομάδες, όταν η επιδημιολογική εικόνα ήταν χειρότερη από τη σημερινή. Θεωρούν, συνεπώς, πως ο αριθμός των πολιτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε μία εβδομάδα από σήμερα είναι αυτή που τελικά θα κρίνει αν οι πολίτες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους για να γιορτάσουν το Πάσχα. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι, αν οι πολίτες μετακινηθούν ελεύθερα, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη, αν τελικά επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, αναμένεται να ζητούνται υποχρεωτικά self tests από τους πολίτες και πιστοποιητικά εμβολιασμού από όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης