Κραυγή απόγνωσης από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 14:36
Κραυγή απόγνωσης από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Ανατριχίλα προκαλούν οι πληροφορίες από τη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για πλήρη αδυναμία του συστήματος ΕΣΥ να απορροφήσει περισσότερους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτουν πως τη Δευτέρα το βράδυ δόθηκε και η τελευταία διαθέσιμη κλίνη για Covid σε ασθενή με κορωνοϊό.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου άρχισε η εφημερία του νοσοκομείου, που σημαίνει πως αναμένεται η διακομιδή ασθενών από όλη τη Β. Ελλάδα. Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες και προχώρησε στην πλήρη περιγραφή της κατάστασης ανά νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ως προς τις δυνατότητες απορρόφησης ασθενών και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει αναγκαστικά η επιλογή προφίλ ασθενών σχετικά με το ποιοι θα είναι εκείνοι στους οποίους θα παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προειδοποιούν ότι εντός ολίγου η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει προβλήματα τύπου Μπέργκαμο.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφει στο zougla.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πίεση είναι τεράστια, καθώς έχουν απομείνει μόνο 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας! «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών» προτείνει.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι οι διακομιδές ασθενών που νοσούν βαριά από Covid-19 είναι εξαιρετικά δύσκολες, άρα καθίσταται και σχεδόν ανέφικτη η μεταφορά τους σε νοσοκομεία σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ΠΟΕΔΗΝ:

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά 3 κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού, την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες. 

Χθες μετατράπηκε η Μονάδα του Ιπποκρατείου 10 κλινών σε ΜΕΘ περιστατικών κορωνοϊού και γέμισε αμέσως.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η εξής:

Στο Παπανικολάου: Στις ΜΕΘ κορωνοϊού 37 κλινών με τις μετατροπές που έγιναν νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορωνοϊό.
Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, η οποία είναι γεμάτη.
Στον Άγιο Δημήτριο νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, που είναι πλέον γεμάτη.
Στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται 15 ασθενείς στη πλέον γεμάτη ΜΕΘ κορωνοϊού.
Στον Άγιο Παύλο νοσηλεύονται 7 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, στην οποία υπάρχει μία κενή κλίνη.
Στο Στρατιωτικό νοσηλεύονται 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, όπου δεν υπάρχει πλέον καμία κενή κλίνη.
Στο Ιπποκράτειο αίθουσα μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού 10 κλινών, η οποία γέμισε αμέσως.

Νοσηλεύονται έως τώρα σε απλές κλινικές κορωνοϊού 660 περιστατικά και 4 παιδιά ως εξής: 

Στο ΑΧΕΠΑ 130, στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 130, στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 135 και 4 παιδιά, στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 25, στο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20, στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 120, στο ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ 30 και στο Στρατιωτικό 70. 

Το ΑΧΕΠΑ διαψεύδει τα περί επιλογής ασθενών που εισέρχονται στις ΜΕΘ

Η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ προέβη σε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και την επιλογή ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ:

«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών! 

Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».      

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 16:22