Πληθαίνουν τα ερωτήματα στις διωκτικές αρχές της Κοζάνης για την καταστροφική φωτιά σε γραφεία της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Πέμπτη, που είχε ως συνέπεια να καταστραφεί σχεδόν το σύνολο των δικογραφιών που εκκρεμεί προς εκδίκαση. Θεωρείται δεδομένο πως πρόκειται για εμπρησμό, όμως προξενεί εντύπωση ότι το γραφείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ήταν… κλειδωμένο, χωρίς να έχει παραβιαστεί.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν την έρευνα κάτω από άκρα μυστικότητα. Θεωρούν πως πίσω από την εμπρηστική ενέργεια βρίσκονται άνθρωποι που συνδέονται με κατηγορούμενο ή κατηγορούμενους, που έχουν δικαστική εκκρεμότητα στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Φαίνεται πως ο εμπρηστής πέτυχε το στόχο του, καθώς από τις φλόγες καταστράφηκε σχεδόν το σύνολο των δικογραφιών που εκκρεμούσε για το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων και για το μεικτό ορκωτό δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις της δικαιοσύνης είναι ότι μία ημέρα μετά τη φωτιά, τα δικαστήρια Κοζάνης επισκέφτηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, για να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά και την πορεία των ερευνών.

Η φωτιά σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν οι υπάλληλοι που πήγαιναν στα γραφεία τους στα δικαστήρια είδαν πυκνούς καπνούς να βγαίνουν από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, που ήταν το γραφείο της γραμματείας της Εισαγγελίας Εφετών. Η πυροσβεστική κλήθηκε στις 7.20 το πρωί και περιόρισε τις φλόγες, όχι όμως την ολοκληρωτική ζημία ειδικά στα έγγραφα του γραφείου αλλά και των διπλανών.

Όπως έλεγαν χθες έγκυρες πηγές, «καταστράφηκαν όλες οι δικογραφίες» που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, όμως κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει εάν η καταστροφή των εγγράφων είναι απόλυτη σε βαθμό που θα απαιτηθεί έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης των υποθέσεων από την αρχή. Το βέβαιο είναι πως για όσα έγγραφα λείπουν από δικογραφία θα αναζητηθούν στις υπηρεσίες που υπάρχουν, δικαστικές και διωκτικές, για να διαβιβαστούν αντίγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε με γυμνή φλόγα και διαψεύστηκε κάθε φήμη περί αυτοσχέδιου μηχανισμού. Αυτό όμως που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών είναι το γεγονός ότι ο εμπρηστής φαίνεται πως εισέβαλε στο γραφείο της Εισαγγελίας Εφετών χωρίς να το παραβιάσει. Άλλωστε οι πυροσβέστες βρήκαν το φλεγόμενο γραφείο κλειδωμένο και χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα, για ν’ αρχίσουν την κατάσβεση. Από την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι σε κανένα σημείο του το γραφείο δεν είχε ίχνη παρέμβασης, δεδομένο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης μπορεί να είχε αντικλείδια.

Ήδη για το περιστατικό της πυρκαγιάς έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους για τη φύλαξη των δικογραφιών που καταστράφηκαν. Από την άλλη πλευρά πάντως η ασφάλεια έχει ήδη πάρει τον κατάλογο των υποθέσεων που… χάθηκαν και εξετάζει ένα προς ένα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε κάθε μία.

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης