Κοσμήματα και ρολόγια αξίας 500.000 είχε κλέψει σπείρα διαρρηκτών από σπίτια της Αττικής

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, 17:53
Κοσμήματα και ρολόγια αξίας 500.000 είχε κλέψει σπείρα διαρρηκτών από σπίτια της Αττικής

Σπείρα διαρρηκτών που διέπραττε διαρρήξεις κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τις κλοπές, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, ενώ στα κρυσφήγετά τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, ρολόγια, πλήθος κοσμημάτων, κινητά τηλέφωνα, αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια καθώς και το χρηματικό ποσό των 3.750 ευρώ και τρία αυτοκίνητα.

Τα μέλη της σπείρας - τρεις ξένοι υπήκοοι ηλικίας 21, 26 και ετών - συνελήφθησαν το απόγευμα της 4ης Ιουνίου  μετά από οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από διμήνου, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τις διαρρήξεις κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν τις αξιόποινες πράξεις σύμφωνα με τις οδηγίες – εντολές που έδινε ο 34χρονος συλληφθείς, ο οποίος κατείχε αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι ή κατοπτεύοντες.

Πώς δρούσαν

Η ομάδα χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα που ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων ξένων υπηκόων, ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αστυνομικές αρχές, σε περίπτωση που το όχημα γινόταν αντιληπτό την στιγμή της κλοπής.

Αφού επέλεγαν την περιοχή μετέβαιναν εκεί περισσότερες από μία φορές, και προχωρούσαν στην παρακολούθηση των οικιών και των κινήσεων τόσο των ενοίκων, όσο και των γειτόνων. Μάλιστα για να μην κινήσουν την προσοχή τους, άλλαζαν τα ρούχα τους και επανέρχονταν στο σημείο για να συνεχίσουν την παρακολούθηση.
Αφού έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα, προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους, αποκτούσαν πρόσβαση στην πολυκατοικία και προσέγγιζαν την εξωτερική πόρτα για να την παραβιάσουν, αφού είχαν «ειδίκευση» σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών που κυκλοφορούν στην αγορά και ανάλογα με την μάρκα και τον τύπο, επέλεγαν τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία.

Σε περίπτωση που εντόπιζαν κάμερα ασφαλείας, την απενεργοποιούσαν και αποχωρούσαν για κάποιες ώρες, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης και η Αστυνομία. Κατόπιν επανέρχονταν και εισέρχονταν στο διαμέρισμα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με χειρουργικές μάσκες.
 Όταν εισέρχονταν στις οικίες, κατέβαζαν τα παντζούρια για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους ενοίκους διπλανών διαμερισμάτων και ερευνούσαν τους χώρους μέχρι να βρουν τα κλοπιμαία που θα τους απέφεραν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Όσα αντικείμενα αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους ή και ενεχυροδανειστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Μετά από έρευνες σε σπίτια, χώρους και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    2 πυροβόλα όπλα,
•    2 αεροβόλα όπλα,
•    62 φυσίγγια,
•    28 ρολόγια,
•    20 κινητά τηλέφωνα,
•    1 ξίφος, και μία-1- ξιφολόγχη με θήκη,
•    πλήθος κοσμημάτων,
•    πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
•    το χρηματικό ποσό των  -3.750- ευρώ,
•    ζεύγος ασυρμάτων επικοινωνίας,
•    πλήθος καρτών με κωδικούς από θύρες ασφαλείας,
•    πλήθος κλειδιών με μπρελόκ που αναγράφουν διευθύνσεις,
•    πλήθος κλειδαριών οικιών
•    κλεμμένο δελτίο ταυτότητας
•    αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
•    3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν δύο διαρρήξεις-κλοπές από σπίτια, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες ακόμα εγκληματικές πράξεις.

Οι τρεις συλληφθέντες σύμφωνα με την Αστυνομία είναι σεσημασμένοι και σε βάρος τους έχουν σχηματισθεί πλήθος δικογραφιών για κλοπές σε οικίες, ενώ επιπλέον ο 34χρονος έχει συλληφθεί για ληστεία και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, 18:50