Οι δύο πρώτες εβδομάδες του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στην Αθήνα πλησιάζουν προς το τέλος τους, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν δείχνει να μειώνεται. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί αριθμός που ίσως ξεπεράσει το φράγμα των 1.500.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που προβληματίζει τόσο τους επιστήμονες όσο και την πολιτική ηγεσία. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σκληρών μέτρων στην πρωτεύουσα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά δείχνουν αυξητικές τάσεις, πιέζοντας περισσότερο το σύστημα υγείας, το οποίο φαίνεται να πλησιάζει στα όριά του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ που έχουν γεμίσει πλησιάζει το 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες αποδίδουν τον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον κάνουν πιο μεταδοτικό, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διασπορά του στις οικογένειες, στους χώρους εργασίας και σε κάθε άλλο μέρος που συγχρωτίζονται πολίτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εικάζουν επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των συναθροίσεων που γίνονται σε σπίτια μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα φαίνεται πολύ δύσκολο το άνοιγμα της αγοράς, για το οποίο επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γινόταν την 1η Μαρτίου. Πλέον η βασική υπόθεση είναι ότι τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης