Μία ιστορικής σημασίας σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με τη συνδρομή ραδιοερασιτεχνών.

Ειδικότερα, 18 μαθητές και μαθήτριες είχαν στη διάθεσή τους λίγα λεπτά προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις στον διοικητή της διαστημικής εγκατάστασης Shane Kimbrough. Το ραντεβού δόθηκε στις 10.20 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και το όλο εγχείρημα μεταδόθηκε ζωντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αποστολής έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις στους μαθητές για τη ζωή του αστροναύτη και τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Στην ερώτηση ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ο Shane Kimbrough απάντησε πως αυτό που έχει να αντιμετωπίσει κάθε αστροναύτης σε μια αποστολή είναι ο χωρισμός από την οικογένειά του.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος χρειάζεται για την προετοιμασία μιας αποστολής απάντησε περί τα δυόμισι έτη εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη συχνότητα των διαστημικών περιπάτων ο επικεφαλής της αποστολής είπε πως πραγματοποιούνται 2-3 φορές ανά έτος.

Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο να περπατήσουν μετά την επιστροφή τους στη Γη ο Kimbrough απάντησε πως γενικότερα βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, διότι κάνουν γυμναστική και επιστρέφοντας στη Γη υπάρχει πρόγραμμα αποκατάστασης λίγων ημερών για τους ίδιους.

Ο επικεφαλής της ομάδας σε σχετική ερώτηση είπε πως είναι δυνατόν να δουν από τον Διαστημικό Σταθμό βροχή μετεωριτών, ωστόσο πρέπει να έχουν την κατάλληλη «οπτική γωνία».

Η εκδήλωση με τίτλο: «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» ξεκίνησε στις 09.00.

Στην ένθετη ο Shane Kimbrough

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των διεθνών διαστημικών οργανισμών NASA, ESA, ARISS-Europe, AMSAT, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης και του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

Ορισμένες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον επικεφαλής του ISS:

  1. Νίκος (14 ετών): Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να ζει κάποιος στο διάστημα;
  2. Έλενα (14 ετών): Μπορείτε να δείτε τη Σελήνη από πιο κοντινή απόσταση σε σχέση με εμάς στη Γη. Είναι διαφορετική;
  3. Κωνσταντίνος (15 ετών): Πώς σταθεροποιείτε το φαγητό στο τραπέζι;
  4. Σετσίλ (15 ετών): Πόσο συχνά πραγματοποιείτε διαστημικούς περιπάτους;
  5. Γεωργία (15 ετών): Είναι δύσκολο να γίνει κάποιος αστροναύτης;
  6. Κυριακή (15 ετών): Υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;
  7. Μάγδα (15 ετών): Αν είχατε μονάχα μια ευχή για τη δουλειά σας που θα έβγαινε αληθινή, ποια θα ήταν αυτή;
  8. Γιάννης (15 ετών): Αν κάποιο μέλος του πληρώματος τραυματιστεί, μπορείτε να το βοηθήσετε;
  9. Γαβριέλα (15 ετών): Όταν επιστρέφετε στη Γη, είναι εύκολο το περπάτημα;
  10. Εριφύλη (15 ετών): Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας στη Γη και τη Σελήνη;
  11. Ανδρέας (15 ετών): Ποιος είναι ο βασικός στόχος της αποστολής σας;
  12. Φώτης (15 ετών): Είναι ορατή μια βροχή μετεωριτών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;
  13. Χριστίνα (14 ετών): Έχετε δει ποτέ κομήτη;
  14. Μαρία (15 ετών): Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να πραγματοποιηθεί η διαστημική αποστολή που σας έφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;
  15. Αλέξανδρος (15 ετών): Πόσες ώρες εργάζεστε κάθε ημέρα; Υπάρχουν βάρδιες;
  16. Πάρης (15 ετών): Ποια είναι η πιο ακραία διαδικασία της αποστολής σας;
  17. Μαρία-Δέσποινα (15 ετών): Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό στο διάστημα;
  18. Δημήτρης (14 ετών): Σε ποια ηλικία αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε αστροναύτης; Τι σας ώθησε σε αυτήν την απόφαση;
————————————–
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Χρησιμοποιείται ως εργαστήριο βιολογίας, καταγράφοντας δεδομένα σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη του πληρώματος εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής αστρονομίας, της μετεωρολογίας και της ιατρικής. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι, επίσης, κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Τα πρώτα κομμάτια του ISS συναρμολογήθηκαν τον Νοέμβριο του 1998 και η πρώτη επανδρωμένη αποστολή πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Από τις 2 Νοεμβρίου του 2000, που μπήκε το πρώτο πλήρωμα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατοικείται συνεχώς. Μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι αστροναύτες.
Η απόστασή του από την επιφάνεια της Γης κυμαίνεται μεταξύ 400,2 και 409,5 χλμ. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ISS βιώνουν μία ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης