Την ώρα που οι πυρόπληκτοι από τη Βόρεια Εύβοια είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται στο…οχηματαγωγό στο Πευκί αναζητώντας καρέκλες για να κοιμηθούν, το νοσοκομείο της Χαλκίδας το οποίο θα μπορούσε να παρέχει φιλοξενία στους ταλαιπωρημένους πολίτες που μεταφέρθηκαν από τις καμένες περιοχές, εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλειστό.

Στις δραματικές ώρες που βιώνει η Εύβοια, ουδείς σκέφτηκε το αυτονόητο, να ανοίξει δηλ. το νοσοκομείο της Χαλκίδας το οποίο μέχρι τη λειτουργία του καινούργιου, στα περίχωρα της πόλης, κάλυπτε τις ανάγκες για νοσηλεία δεκάδων ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε όμως και σε αυτή την τραγική για εκατοντάδες συμπολίτες μας από τη Βόρεια Εύβοια συγκυρία, άνοιξε τις πόρτες του το «παλαιό» νοσοκομείο για να φιλοξενηθούν οι «νεοπρόσφυγες» του νησιού που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Έτσι, παρότι οι χώροι του είναι κατάλληλοι να προσφέρουν μία αξιοπρεπή λύση, έστω και προσωρινή, αυτή την κρίσιμη περίοδο, η αναλγησία και η αδιαφορία φαίνεται ότι περισσεύουν.

Η απάντηση ωστόσο που εισέπραξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Νοσοκομείου όταν έθεσε το θέμα στους υπευθύνους ήταν πως το …σκέφτονται!!!!

Την αξιοποίηση του νοσοκομείου Χαλκίδας ζητεί ο πρώην διοικητής  Παν. Τζαφέρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής πάντως καμία εξέλιξη δεν υπάρχει με αποτέλεσμα ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Τζαφέρος να εκφράζει τον προβληματισμό του και να ζητά εδώ και τώρα την αξιοποίηση του.

Ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χαλκίδας, Παν. Τζαφέρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, στο οποίο είχα την τιμή και την ευθύνη για 4 χρόνια, αλλά και ως ενεργός αλληλέγγυος πολίτης, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου αλλά και προβληματισμό, που έστω στις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι πυρόπληκτοι συνάνθρωποι μας, συνεχίζεται βασανιστικά και προκλητικά να μην αξιοποιείται, έστω τουλάχιστον για τη φιλοξενία τους.

Να σημειωθεί ότι διαθέτει 197 κλίνες, με κλιματιστικά στα δωμάτια, μαγειρεία και γενικά ανθρώπινες συνθήκες για διαμονή και -αρκετά βασικό- μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας. Και βέβαια αρκετοί εθελοντές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν για την καλύτερη φιλοξενία.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ (Πειραική), στο οποίο στοιβάχτηκαν πάνω σε 70 περίπου ράντζα, το ένα δίπλα στο άλλο, ξεχνώντας ότι υπάρχει το παλαιό Νοσοκομείο, και κυρίως ξεχνώντας ότι έχουμε ακόμη πανδημία… Πραγματικά όταν αντίκρυσα αυτό το θέαμα, δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου, τα οποία και εξέφρασα στους εκεί ευρισκόμενους υπευθύνους, προτείνοντας τους τη λύση του Νοσοκομείου.

Επικοινώνησα και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων του Νοσοκομείου, για να πιέσουμε τους υπευθύνους για την μετεγκατάσταση τους στο Νοσοκομείου και οι απαντήσεις που ελήφθησαν είναι ότι το σκέφτονται… και την επόμενη μέρα αναφέρθηκε (σε μέσο ενημέρωσης) ότι θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας, γεγονός που μας χαροποίησε. Προς στιγμήν, βέβαια, αφού σήμερα το πρωί το Νοσοκομείο ήταν κλειστό όταν το επισκέφτηκα, προς μεγάλη μου απογοήτευση. Οι φιλοξενηθέντες στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ήδη αποχώρησαν βρίσκοντας τις δικές τους λύσεις για διαμονή και το ΕΡΩΤΗΜΑ και ΠΡΟΤΑΣΗ μου προς τους υπευθύνους:

Δεν σας είναι γνωστό ότι επί 3 μερόνυχτα στο οχηματαγωγό στο Πευκί φιλοξενούνται πυρόπληκτοι, αναγκασμένοι να είναι καθηλωμένοι σε καρέκλες και μάλιστα αρκετοί μεγάλης ηλικίας, που χρήζουν φροντίδας; Είναι πραγματικά τραγικό πάλι να μην αξιοποιείται το Νοσοκομείο…. πρέπει ΑΜΕΣΑ να μεταφερθούν, οφείλουμε και δικαιούνται ανθρωπινότερης μεταχείρισης.

Τελειώνοντας, μέσα στην μεγάλη μαυρίλα που έχει σκεπάσει την άλλοτε πανέμορφη Β. Εύβοιά μας, αλλά και τη ψυχή μας, έχει αναδειχθεί μια μεγάλη ΕΛΠΙΔΑ για τη δύσμοιρη Χώρα μας. Είναι οι αρκετοί νέοι που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν βοηθώντας νύχτα- μέρα και στο σβήσιμο της φωτιάς αλλά και τους πυρόπληκτους, αντλώντας από αυτούς, δύναμη και κουράγιο. Και βέβαια οι εθελοντές πάσης ηλικίας που έκαναν πράξη το τι σημαίνει ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.

Με αγωνία (για το σήμερα αλλά και το αύριο)

Παναγιώτης Τζαφέρος-πρώην διοικητής

Νοσοκομείων ΧΑΛΚΙΔΑΣ,ΚΑΡΥΣΤΟΥ & ΚΥΜΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης