Κύριε Μητσοτάκη, εδώ και πολλές μέρες καίγεται η Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ίδιο το σώμα των πυροσβεστών και ο αναλογικά για τη μικρή Ελλάδα μεγάλος στόλος αεροπλάνων και ελικοπτέρων δεν κατάφεραν να αποκρούσουν το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας με αποτέλεσμα η χώρα να υποστεί άλλη μια ιστορική οικολογική καταστροφή μεσούσης της κλιματικής κρίσης, η οποία φαίνεται ότι χτυπά με ιδιαίτερο τρόπο όλη τη Μεσόγειο.

Από την αρχή διάφορες «διαρροές» άφηναν να εννοηθεί πως η πύρινη καταστροφή ήταν προϊόν διαφόρων συνωμοσιολογικών σεναρίων. Κάποιοι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν μια ημίτρελλη Αφγανή μετανάστρια στο Πεδίον του Άρεως, ενώ κάποιοι  άλλοι, τάχα πληροφορημένοι, άρχισαν να ομιλούν για Πακιστανούς και άλλους πράκτορες που βάζουν τις φωτιές. Από τα σενάρια δεν γλίτωσαν ούτε οι γερμανικές εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως,  κ. πρωθυπουργέ, από την αρχή ήταν φανερό παρά τις διαψεύσεις πως η φωτιά ξεκίνησε από το ασυντήρητο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αδυναμίες αυτού του δικτύου καθώς και η φθορά του είχε αποκαλυφθεί με δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε το χειμώνα που μας πέρασε την ανατολική Ελλάδα. Κανείς όμως δεν φαίνεται πως έβαλε μυαλό. Ο παρατεταμένος καύσωνας επέτεινε δυστυχώς την κατάρρευση του δικτύου με την υπερφόρτωση του αλλά και την επιβάρυνση του υλικού, των μεταλλικών μετασχηματιστών και των ειδικών ελαίων που περιέχουν, τα οποία «έβρασαν» στην κυριολεξία κάτω από τις ακτίνες του ηλίου.

Κακοσυντηρημένο υλικό, παλιό υλικό, βεβαρημένο υλικό, ασυντήρητο υλικό. Αυτή η ακολουθία ήταν και η αρχή της καταστροφής. Έμπειροι πυροσβέστες καθώς και παράγοντες που γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το τι συμβαίνει ακριβώς στις κολώνες της ΔΕΗ τώρα το κατακαλόκαιρο μέσα στα δάση της χώρας. Πρόκειται για εφιάλτη.

Για όλα τα παραπάνω και για άλλα τόσα κανείς δεν πρόκειται να παραιτηθεί; Βεβαίως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όταν εφευρέθηκε η λέξη συγγνώμη απωλέσθη η συλλογική έννοια του φιλότιμου. Από τον επικεφαλής της ασφάλειας του κράτους κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρμόδιο υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπεύθυνος για τα θέματα των δικτύων οφείλουν όχι μια αλλά πολλές εξηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε υπουργέ Ενέργειας, εδώ και πολλούς μήνες σας επισημαίνουμε πως το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είτε σε αστικό περιβάλλον, είτε όσον αφορά τις μεγάλες γραμμές υψηλής τάσης, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Συν τοις άλλοις εγκρίνατε και παροτρύνατε εθελούσια έξοδο τεχνικών και στελεχών από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να διασφαλίσετε ότι υπάρχει το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδαμε υποδομές του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ να αυτοεκρήγνυνται εντός και εκτός πολεοδομικού ιστού στην Αττική και μάλιστα στις ανατολικές περιοχές. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδαμε τις υποδομές σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε νησιά να μην αντέχουν τη ζήτηση. Εν μέσω τουριστικής περιόδου είδαμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νησιά κλειδιά όπως  η Σαντορίνη και η Πάρος να γονατίζει και να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Όλα τα παραπάνω ήταν απλώς προειδοποιήσεις.

Κύριε υπουργέ Ενέργειας φέρετε και εσείς την ευθύνη που σας αναλογεί ως μέλος της κυβέρνησης η οποία αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις οδηγώντας τα δίκτυα της χώρας σε κατάρρευση.

Τέλος δεν αποτελεί πλέον κρυφό μυστικό η πρόθεση των κυβερνητικών κύκλων αλλά και του ίδιου του Μαξίμου να προωθήσει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την πώληση δικτύων σε ιδιώτες. Ένα σοβαρό κράτος κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ Ενέργειας θα διασφάλιζε πρώτα την ασφάλεια των κρατικών υποδομών και των περιουσιών των πολιτών και στη συνέχεια θα αποτολμούσε την πώληση δικτύων σε ημι-ημετέρους. Τα αποτελέσματα τα είδαμε.

Άμπελος Θεσσαλίας σήμερα: Εδώ πρόλαβε η πυροσβεστική. Η έλλειψη συντήρησης του δικτύου ο δράστης! Το βραχυκύκλωμα ξεκίνησε από τον μονωτήρα με αποτέλεσμα το καυτό μέταλλο να πέφτει στο έδαφος. Ασυντήρητα τα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα. Το φωνάζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Από τότε που οι ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβαν τη συντήρηση. Θυμηθείτε τι συνέβη με τον χιονιά, τι συμβαίνει με τις διακοπές στα νησιά μας το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση που αναζητά τους εμπρηστές ας συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί τον υπ´ αριθμόν πρώτο υπεύθυνο.

Σε όλη την Ελλάδα το δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο και ασυντήρητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του καύσωνα που υπερφορτώθηκε (σύμφωνα με δηλώσεις των καθ’ ομολογία δραστών) να σπινθηρίζουν κολώνες των ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ παντού. Όχι όπως αυτή, που όπως είδαμε, έτυχε να την αντιληφθούν εγκαίρως, αλλά κολώνες μέσα σε δάση που κανείς δεν είναι σε θέση να τις παρατηρήσει. Έτσι έγινε μπουρλότο η Ελλάδα και ας αφήσουν κατά μέρος τις θεωρίες συνωμοσίας.  

 

Σε αυτό το βίντεο, ελικόπτερο της πυροσβεστικής κάνει πτήση για να σβήσει τη φωτιά σε σημείο όπου η κολώνα της ΔΕΗ περνά ανάμεσα από τα κλαδιά των δέντρων τα οποία είναι μπλεγμένα με τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος. 

 

Ακόμα περισσότερες αποδείξεις  για τον καταστροφικό ρόλο του ασυντήρητου δικτύου της ΔΕΗ στην εκδήλωση και την επέκταση των πυρκαγιών δίνουν οι φωτογραφίες από τις καμένες περιοχές στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα από πλάνα της ΕΡΤ ότι τα κλαδιά των δέντρων ακουμπούν στα σύρματα. 

Όπως έγραψε στο Twitter ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος «Δείτε τις ασυντήρητες κολώνες της ΔΕΗ μέσα στο δάσος. Έτσι έκαψαν την Ελλάδα και ο Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα. Γνωρίζετε σε τι απόσταση όφειλαν να καθαρίσουν την βλάστηση; Εδώ τα δέντρα ακουμπούσαν επάνω και το ασυντήρητο δίκτυο σπινθήριζε μόνο του! Αυτοί είναι οι εμπρηστές!»

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης