Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Υπό καθεστώς εκτεταμένης αντεκδίκησης τελούν οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού που «τόλμησαν» να ανοίξουν το στόμα τους και να αποκαλύψουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, κυρίως όσοι είναι ασθενείς και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του σωφρονιστικού καταστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο… «διωγμός» τους από τα στελέχη των φυλακών ξεκίνησε έπειτα από το δημοσίευμα του zougla.gr το οποίο έφερε τον τίτλο «Το άθλιο πρόσωπο των φυλακών Κορυδαλλού» και αναφερόταν στις ιστορίες δύο συνανθρώπων μας, του Ανδρέα Γαβριηλίδη και ακόμη ενός κρατουμένου, αμφότεροι καρκινοπαθείς. Ο ένας τελικά δεν τα κατάφερε και έσβησε αποστεωμένος, αβοήθητος και μόνος. To video με τον άνθρωπο αυτόν που είχε φέρει στο φως το zougla.gr προκάλεσε σάλο και μεγάλες αντιδράσεις και εξελίξεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του Ανδρέα Γαβριηλίδη, για τον οποίο, όπως αποκάλυψε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, οι Αρχές παραδέχονταν ότι πάσχει από κακόηθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου), αλλά -άκουσον άκουσον- «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»! Και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί… Δηλαδή η Πολιτεία δεν τον αποφυλάκιζε όχι επειδή δεν είναι πολύ σοβαρά άρρωστος, αλλά επειδή… η ίδια δεν έχει κάνει κάτι μέχρι στιγμής για αυτό! Το άκρον άωτον της παράνοιας και της υποκρισίας, με θύμα έναν άνθρωπο που σβήνει βασανιστικά σε ένα κρεβάτι στον Κορυδαλλό.

Οι ιστορίες των δύο αυτών ανθρώπων προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζητούσε να καταγράφονται οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελό τους αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσαν, ενώ διατάχθηκε και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα όσο και των μελών του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του 91 ετών καρκινοπαθούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά λοιπόν το παραπάνω δημοσίευμα, οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν με τις μαρτυρίες τους και έγιναν αφορμή ώστε το θέμα να έρθει στην επικαιρότητα και να αναζητηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων, άρχισαν να τελούν υπό καθεστώς αντεκδίκησης από τα σωφρονιστικά όργανα επειδή… τόλμησαν να σπάσουν την ομερτά.

Ένας από τους κρατουμένους ο οποίος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr), μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, επεσήμανε πως μετά το δημοσίευμα και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» στο σωφρονιστικό ίδρυμα προκειμένου να «τιμωρηθούν» αυτοί που… τόλμησαν να ανοίξουν το στόμα τους.

Όπως αναφέρει ο κρατούμενος λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό του ανακοινώθηκε πως εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο, ακατάλληλο για τη θεραπεία που χρειάζεται. «Είμαι ασθενής και ζω με παροχή οξυγόνου. Μετά τα όσα έγιναν με τους δύο καρκινοπαθείς κρατουμένους άρχισαν να μας κυνηγούν επειδή ανοίξαμε το στόμα μας. Μου είπαν ότι θα με πάρουν από το δωμάτιο του νοσοκομείου και θα με πάνε σε άλλο, το οποίο βρίσκεται σε μαύρο χάλι και δεν έχει και τα αναγκαία όργανα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουμε σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή» υπογραμμίζει.

Αυτός ο ασθενής λοιπόν αποφάσισε να καταφύγει σε απεργία πείνας για να αποφύγει τη μεταφορά του σε άλλο δωμάτιο. Τότε άκουσε έκπληκτος τα σωφρονιστικά όργανα να τον απειλούν ότι θα τον στείλουν στην απομόνωση.

Είναι προφανές πως κάποιοι από το σωφρονιστικό σύστημα του Κορυδαλλού εκδικούνται εκείνους που αποκάλυψαν το άθλιο καθεστώς στο οποίο ζουν ασθενείς κρατούμενοι. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και το μέγεθος της σκανδαλώδους αδιαφορίας ορισμένων αρμοδίων έναντι των υποδείξεων της διεθνούς κοινότητας και πιο συγκεκριμένα του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Άλαν Μίτσελ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Κορυδαλλό και είδε με τα μάτια του αυτές τις αθλιότητες. Με λίγα λόγια, το σύστημα εξετέθη και τώρα παίρνει το αίμα του πίσω.

Διαβάστε επίσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης