Χρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσωρινό τέλος στο θρίλερ με την καταδίωξη των ναρκέμπορων στο Βόρειο Αιγαίο έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, όταν εντόπισαν μέσα σε σπηλιά, στη νησίδα Πιπέρι, ανοιχτά της Αλοννήσου μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν πάνω από 100 συσκευασίες που περιείχαν τουλάχιστον έναν τόνο κάνναβη.

Έπειτα από την κινηματογραφική καταδίωξη την περασμένη Τετάρτη στα ανοιχτά της Λέσβου, όπου η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού κατάφερε να ακινητοποιήσει ένα ταχύπλοο το οποίο παρακολουθείτο από τις Ελληνικές Αρχές, ξεφόρτωσε ναρκωτικά στα τουρκικά παράλια, αλλά ξέφυγε από τις Τουρκικές Αρχές, είχε σημάνει συναγερμός και για την ύπαρξη δεύτερου ταχυπλόου φορτωμένο με ναρκωτικά το οποίο διέφυγε.

Νησίδα Πιπέρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα το πρώτο ταχύπλοο που πιάστηκε είχε αναχωρήσει από την Αλβανία και οι πληροφορίες ανέφεραν πως θα ξεφόρτωνε κάνναβη στα τουρκικά παράλια για να παραλάβει ηρωίνη.

Η επιβεβαίωση για τα ναρκωτικά του δεύτερου ταχυπλόου ήρθε τελικά σήμερα έπειτα από έρευνες και αξιοποίηση των πληροφοριών, με μια επιχείρηση μαμούθ η  οποία βρισκόταν σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση συντονιζόταν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος από ξηράς, θαλάσσης και αέρος στην ευρύτερη περιοχή των Β. Σποράδων, με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων σκύλων και βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Σημειωτέον δε πως χθες, Κυριακή μετά από συντονισμένη επιχείρηση της δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. ανοιχτά του Αγκιστρίου εντοπίστηκε το δεύτερο ταχύπλοο των ναρκέμπορων ενώ συνελήφθη ο χειριστής του αλβανικής υπηκοότητας. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο πρώτο ταχύπλοο είχαν συλληφθεί τρία άτομα. Οι δύο ήταν αλβανικής υπηκοότητας και το τρίτο άτομο έφερε ιταλικό έγγραφο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το δεύτερο ταχύπλοο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης κατευθύνθηκε προς την Αλόννησο όπου έκρυψε τα ναρκωτικά και έπειτα συνέχισε για την Αλβανία. Ωστόσο, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από τις Ελληνικές Αρχές.

«Ψαχναμε βράχο – βράχο, είμασταν σίγουροι από τις πληροφορίες που είχαμε πως τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα», ανέφερε στο zougla.gr αξιωματικός ο οποίος έχει γνώση της επιχείρησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο των Ελληνικών Αρχών ήταν να ακολουθήσουν τη διαδρομή των ναρκωτικών από την Τουρκία στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν στη χώρα μας τους συνδέσμους. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη άμεσα εφικτό αφού οι ναρκέμποροι έγιναν αντιληπτοί αρχικά από τις Τουρκικές Αρχές, και στη συνέχεια ακολούθησε ξαφνική καταδίωξη από τις Ελληνικές Αρχές.

Η υπόθεση όμως δεν έχει κλείσει ακόμα. Αντιθέτως βρίσκεται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν πιθανά νέα μέλη του κυκλώματος τα οποία μπορεί να έχουν διαφύγει παρόλο που έχουν συλληφθεί 4 άτομα. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παρακλάδια στην Ιταλία,κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό, λόγο της συνεργασίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Αλβανικής και της Ιταλικής μαφίας στη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη.  

Οι μπανάνες με την κοκαΐνη και η επιχείρηση «Kuito»

Δεν είναι όμως μόνο η διαδρομή Αλβανία -Τουρκία – Ελλάδα την οποία φαίνεται πως χρησιμοποιούν οι ναρκέμποροι  προκειμένου να μεταφέρουν τις ποσότητες των ναρκωτικών. Ο ένας τόνος κάνναβης είναι μεγάλη ποσότητα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αλλά εκτός από την κάνναβη άλλος ένας πονοκέφαλος των διωκτικών Αρχών είναι και η διαδρομή Εκουαδόρ-  Αλβανία – Πειραιάς – Αλβανία.

Μόλις το περασμένο 48ωρο ολοκληρώθηκε ακόμα μια επιχείρηση κατά των Αλβανικών καρτέλ με τον εντοπισμό 137 κιλών κοκαΐνης στο λιμάνι του Δυρραχίου. Μάλιστα το zougla.gr αναφέρθηκε σε αυτήν με εκτενές ρεπορτάζ.  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η συγκεκριμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Kuito» ( από την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ), πραγματοποιήθηκε από τις Αλβανικές Αρχές, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές και την αμερικάνικη DEA στην Αθήνα.

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία, η κοκαΐνη είχε φορτωθεί σε πλοίο από το Εκουαδόρ, στη συνέχεια έκανε ενδιάμεση στάση στον Πειραιά και από εκεί τελικό προορισμό είχε το λιμάνι του Δυρραχίου.

 Αστυνομικές πηγές πάντως διευκρινίζουν πως από τις κατασχέσεις των τελευταίων δύο μηνών, δεδομένου και της κατάσχεσης μαμούθ τουλάχιστον 500 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ -μέσα σε φορτίο με μπανάνες- στο λιμάνι του Πειραιά τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως τα λατινοαμερικανικά καρτέλ έχουν καταφέρει να βρίσκουν διόδους για τη μεταφορά των παράνομων  εμπορευμάτων και σε συνεργασία με την Αλβανική μαφία.

Η συνεργασία Ιταλικής και Αλβανικής μαφίας και τα περάσματα στην Ελλάδα 

Το ίδιο τονίζουν και οι Ιταλικές Αρχές σε εκθέσεις τους, οι οποίες αναφέρουν πως στην Αδριατική βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη μια μάχη μεταξύ των Αρχών και της Αλβανικής μαφίας η οποία τείνει να γίνει η πέμπτη μαφία στη γειτονική χώρα. Ιταλός εισαγγελέας μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις του  αναφορικά με τις διαδρομές ναρκωτικών, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στη διαδρομή Αλβανία – Απουλία – Ελλάδα. Όπως είπε, διαπιστώνεται συχνά πως η «Σάκρα Κορόνα Ουνίτα» (είδος ιταλικής μαφίας στην Απουλία), χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διαδρομή σε συνεργασία με τους αλβανούς ναρκέμπορους για τη μεταφορά φορτίων. Αν και οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και συχνές, τα τελευταία χρόνια, όπως διαπιστώνεται από τις ετήσιες εκθέσεις, οι Ιταλικές Αρχές φαίνεται να έχουν επιφέρει σημαντικά «χτυπήματα» στις διαδρομές αυτές και κάποιες φορές σε συνεργασία και με τις Ελληνικές Αρχές. Είναι σημαντικό όμως πως το «εμπόδιο» της Αδριατικής που λέγεται Guardia di Finanza, συνεχίζει να υπάρχει με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να αναζητούν νέους θαλάσσιους δρόμους, πιο σύντομους οι οποίοι αναγκαστικά οδηγούν πολλές φορές στα δικά μας ύδατα. 

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα για την υπόθεση με τα 500 κιλά κοκαΐνης η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών, το zougla.gr έχει στη διάθεσή του  λεπτομέρειες. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ένας Έλληνας, ο οποίος ήταν, μέχρι σήμερα, άγνωστος στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έμπορος φρούτων και έφερνε εδώ και πολύ καιρό μεγάλες ποσότητες μπανάνας από το Εκουαδόρ και τις αποθήκευε στη Μάλτα.

Αν και η Ελλάδα αποτελεί χώρα transit για τα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών, η γεωγραφική της θέση αποδεικνύεται πως την καθιστά σταθερά, ιδιαίτερα σημαντική για τις ενδο- μεταφορές των φορτίων και την προώθησή τους σε άλλες χώρες. 

Διαβάστε επίσηςΟι μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβαν… εκατοντάδες κιλά κόκα

Επιχείρηση “Kuito” στην Αδριατική

Στο μικροσκόπιο το ναρκω-φορτίο με τις μπανάνες

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 52 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης